Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена

Нови 83 случая на коронавирус и четирима починали

Задължителното носене на маски на открито в Доспат беше върнато преди ден заради огнището в местно предприятие, сн. БГНЕС

Заради усложнената епидемична ситуация в Доспат, Сърница и Сливен се налага удължаване на извънредната обстановка в страната, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев във вторник, когато бяха регистрирани нови 83 случая на заразени с коронавирус. Голяма част от новозаразените са от цеха за играчки в Доспат, където вчера бяха потвърдени 51 души с Covid-19

Кунчев коментира във вторник, че това не е втора вълна на вируса, защото разпространението не е дифузно, а по огнища.

Той не посочи с колко точно ще бъде удължена извънредната епидемична обстановка, като това се очаква да стане ясно на заседанието на Министерския съвет в сряда. "Дали ще е месец или по-малко, според мен при тази ситуация е добре това да стане. Защото по закон нещата са така устроени, че ако тя отпадне, ние нямаме основание да налагаме и граничните мерки", коментира Кунчев.

Според него обаче, няма нужда от блокада на населени места, нито от  повторното въвеждане на задължително носене на маски на открити места. Ще остане обаче засиленият граничен контрол, защото все още има случаи на внасяне на заразата отвън. Подробностите ще бъдат обсъдени утре сутринта между премиера Бойко Борисов и Националния оперативен щаб. 

Заради усложнената ситуация в Доспат са необходими общи мерки, които да се провеждат едновременно във всички съседни общини. По този повод главният здравен инспектор събра на среща в Пловдив във вторник епидемиолозите от Смолян, Пазарджик и Благоевград и кметовете от региона. 

Според Кунчев работници в предприятието в Доспат са прикривали симптомите си от страх да не останат без работа.

Нови 83 случая за денонощие

Във вторник увеличението в броя на заразените с коронавирус се върна до пиковите равнища от дните след Великден с нови 83 случая и четирима починали. Големият брой на новите случаи се дължи на огнището в цеха за играчки край Доспат, където властите откриха в понеделник 51 случая.

Хоспитализираните с Covid-19 в страната са общо 152-ма души. Има покачване на броя на болните, които се нуждаят от интензивно лечение – 15 души. През миналата седмица тежко болните бяха по-малко от десет души.

След няколко дни без смъртни случаи през последното денонощие има четирима починали с коронавирусна инфекция. Те вече са 164 души от началото на здравната криза.

Оздравелите са 39 души или общо 1587 души. За денонощието са направени 1406 теста. От неделя броят на активните случаи в страната отново започна да нараства главно заради огнищата в Сърница и Доспат.

Разпределението по области на заразените е следното: Благоевград – 2; Ловеч – 1; Пазарджик – 3; Плевен – 1; Разград – 3; Сливен – 1; Смолян – 52; София област – 4; София – 14; Стара Загора – 1; Шумен – 1.

Починали са жена на 60 години с диабет, мъж на 76 години без придружаващи заболявания, мъж на 61 години с придружаващи заболявания, сред които диабет, както и жена на 73 години със сърдечно заболяване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?