Отстранен е водещият детектив от разследването срещу Писториус

Оскар Писториус

Водещият детектив в случая с извършеното от параолимпийския шампион Оскар Писториус убийство на приятелката му Реева Стеенкамп е бил отстранен от разследването. Причината е, че самият той ще трябва да се яви през май пред съда заради случай с убийство по време на стрелба на обществено място. Това съобщиха от южноафриканската полиция в четвъртък, докато в съда в Претория вървеше третият ден от изслушванията по казуса на спортиста.

 

Хилтън Бота, който даде показания срещу Писториус, е бил замесен през 2011 г. в стрелба срещу минибус такси със седем души. Той и още двама полицаи са били в нетрезво състояние по време на инцидента, който станал при преследване на мъж, обвинен за убийство, обясни говорителят на полицията Невил Малила. Тогава тримата дори били арестувани за кратко, но случаят бил закрит. Едва в сряда се разбрало, че инцидентът отново се разследва.

 

Отделно защитата на Писториус твърди, че Бота не е бил безпристрастен, когато е давал показания срещу параолимпиеца, и е използвал доказателствата, за да го дискредитира.

 

Няма веществени доказателства за обвинението към Оскар Писториус, че е убил приятелката си Реева Стеенкамп, заяви адвокатът на шампиона. Защитникът Бару Рукс се опитва да издейства освобождаване под гаранция за спортиста. Ако тя му бъде отказана, Писториус може да прекара месеци в затвора преди да започне по същество делото срещу него. Ако бъде признат за виновен, Писториус е заплашен от доживотен затвор.

 

Според Рукс доказателствата на полицията не са достатъчни, той ги определи като "критични". Според него прокуратурата няма как да докаже, че Оскар Писториус е знаел, че приятелката му е била в тоалетната. Точно затова и я застрелял през вратата, мислейки, че е крадец. Рукс обяснява, че после атлетът се е опитал да спаси 29-годишната манекенка, като я е носил надолу по стълбите и се е обадил на Бърза помощ. Защитата твърди, че Писториус е действал при самозащита и дори не е бил сложил протезите си, макар от полицията да твърдят друго и следствен експеримент да доказва, че параолимпиецът е носил протезите си. Спортистът пледира, че няма да се укрие от правосъдието, след като е изчакал полицията след инцидента. Обвинението обаче подозира, че може да напусне страната, тъй като притежава имоти в други държави и сметки в Швейцария.

 

Писториус застреля приятелката си в нощта срещу 14 февруари, твърдейки, че не е знаел за присъствието ѝ в къщата му и я взел за крадец. Плюс това тогава бил под въздействието на стероиди, които повишили агресията му. Близки до Стеенкамп казват, че тя действително му готвела изненада за Деня на влюбените. Свидетел обаче твърди, че чул двойката да се кара жестоко, след което дошли изстрелите. Моделът е получила четири куршума в главата и един в ръката.

 

26-годишният Писториус беше вдъхновение за милиони хора в Република Южна Африка, след като се превърна в първия атлет без два крака, конкурирал се с нормални атлети на олимпиадата в Лондон. Писториус остава без крака едва на 11-месечна възраст, когато крайниците му са ампутирани, защото по рождение нямал глезенни кости.

 

Заради процеса Писториус загуби рекламния си договор с американския производител на спортна екипировка“Найк“ (Nike), а преди това производителят на спортни очила "Оукли" (Oakley) спря спонсорския си договор с атлета. Южноафриканецът е един от най-добре печелещите параолимпийци в света. Според "Файненшъл Таймс“ Писториус изкарва около 4.7 милиона долара годишно от реклами.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?