Пандемията: 67 хиляди нови случая в САЩ

И Индия бие дневните рекорди по случаи на коронавирус

Пандемията: 67 хиляди нови случая в САЩ

Общо за САЩ вчера са установени 67 000 нови случая на коронавирус, най-големият брой инфекции за денонощие.

Южните щати поставиха вчера нови дневни рекорди, докато пандемията продължава да се разпространява неумолимо в по-голямата част от САЩ, съобщи Франс прес.

В Тексас за едно денонощие има 10 791 нови инфекции и 110 починали. В Оклахома, чийто губернатор Кевин Стит се зарази, също има дневен рекорд от 1075 нови случая.

В Алабама бе поставен рекорд от смъртни случаи от началото на пандемията. Там са починали 47 души за денонощие.

В съседна Флорида, смятана за основно огнище на Covid-19 в САЩ, има над 300 000 случая от появяването на болестта на американска земя.

Вирусът продължава да върлува и в Калифорния, където здравните власти съобщиха вчера за над 11 100 нови инфекции и 140 смъртни случая, почти рекорден брой.

Близо 33 000 нови заразени с коронавируса са били регистрирани в Индия през последното денонощие. Починали са рекорден брой болни за 24-часов период - над 600, съобщи днес министерството на здравеопазването, цитирано от Асошиейтед прес.

На този фон в западния крайбрежен щат Гоа отново бе наложена карантина - две седмици след като той пак бе започнал да приема туристи.

Случаите в страната са на път да достигнат 1 милион. Индия е на трето място по този показател в света след Съединените щати и Бразилия.

За изминалите 24 часа в страната са били регистрирани 32 695 нови заразени. Общият брой на потвърдените случаи в Индия е 968 876. Смята се обаче, че тези данни са подценени поради редица причини, например ограниченото тестване, отбелязва АП.

606 болни са починали в страната през последното денонощие. Общият брой на смъртните случаи в Индия от причиняваното от новия коронавирус заболяване е достигнал 24 915. Страната е на осмо място в мрачната статистика.

Индийското министерство на здравеопазването отбеляза, че близо две трети от заразените, 63,24 процента от общия брой, вече са оздравели. Те приписаха положителните данни на агресивно тестване, навременно диагностициране и ефективно лечение.

Властите в западния щат Гоа, популярна туристическа дестинация, обявиха тридневна карантина и нощен полицейски част, считано от днес.

Мерките бяха предприети на фона на масовото неспазване на предписанията за физическо дистанциране. Близо 40 000 местни жители са били глобени с по 100 индийски рупии (1,3 долара) през последните две седмици, защото не носили маска.

От днес започна двуседмична карантина в източния щат Бихар. С население от 128 милиона души и крехка здравна система, този индийски регион съобщава за по над 1000 нови заразени на денонощие въпреки ограниченото тестване.

Първоначалният импулс, който индийската икономика получи миналия месец след разхлабването на ограничителните мерки, е изложен на риск от карантините по места в зони с висок риск на предаване на заразата, казват експерти. Според прогнози загубите за националната икономика догодина ще възлизат на 133,3 милиарда долара.

През последните 24 часа в Русия са открити 6428 случая на заразяване с новия коронавирус и общият брой на заразените достигна 752 797. Това съобщи днес националният оперативен щаб за борба с инфекцията, предаде ТАСС.

Активните случаи в страната са 209 168. Средният коефициент на заразяване с коронавируса в Русия остава към днешна дата под единица, а в Москва - 0,95, сочат данни на щаба. Този коефициент показва колко души заразява средно един носител на инфекцията, преди да бъде поставен в изолация.

Оздравелите за денонощие са 8443, а от началото на пандемията - 531 692, над 70 на сто от всички заразени. От вчера са регистрирани 167 смъртни случая вследствие; починалите досега са общо 11 937 - 1,59 процента от всички заразени.

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?