Пандемията: Над 650 000 са вече жертвите на коронавируса в света

Епидемията още се вихри в САЩ и Латинска Америка, втора вълна на заразата се очертава в Испания и Франция

Пандемията: Над 650 000 са вече жертвите на коронавируса в света

Пандемията от новия коронавирус е взела над 650 000 жертви в света, от които близо една трета са в Европа, откакто офисът на СЗО в Китай съобщи за появата на заболяването в края на декември. Това показва преброяване на Франс прес към 19 ч. българско време в понеделник.

Регистрирани са общо 650 011 смъртни случая от общо 16 323 558 заразени, като 9 190 345 души са смятани за оздравели. Броят на починалите се е удвоил за малко повече от два месеца, а от 9 юли са регистрирани над 100 000 нови починали.

Европа остава най-засегнатият континент по брой смъртни случаи - 208 138. Пандемията обаче продължава бързо да се разраства в САЩ, Латинска Америка и Карибския басейн.

Най-засегнатата страна са САЩ с вече над 147 хиляди починали. Следват Бразилия (87 004), Великобритания (45 752), Мексико (43 680) и Италия (35 112).

57 хиляди нови случая в САЩ

В Съединените щати за последните 24 часа бяха регистрирани над 57 хиляди нови случая на заразяване с коронавирус и 679 смъртни случая, съобщи университетът "Джонс Хопкинс".

В продължение на 12 последователни дни, последният от които бе неделя, новите случаи на заразяване бяха по над 60 хиляди на ден. В края на миналата седмица броят на смъртните случаи на ден в продължение на четири последователни дни бе над хиляда.

Общият брой на заразените с коронавируса в Съединените щати е над 4,28 милиона. Смъртните случаи са над 147 500.

Латинска Америка

В Мексико бяха регистрирани 4973 нови случая на коронавирус и 342 нови смъртни случая, предаде Ройтерс, като се позова на мексиканското здравно министерство. Мексико е на четвърто място в света по брой на смъртните случаи от коронавирус. Според правителството на страната действителният брой на заразените вероятно е по-висок.

Новите случаи на коронавирус в Бразилия за последното денонощие са 23 284 и така общият брой на заразените в Бразилия вече е 2 442 375. Новите смъртни случаи са 614. Починалите от вируса в страната са общо 87 618. Оздравели са 1 667 667 пациенти. Активните случаи са 687 090.

Смъртните случаи от коронавируса в Аржентина станаха над 3000, предаде Франс прес, като се позова на аржентинското здравно министерство. Новите смъртни случаи са 121, като общият им брой достигна 3059. Заразените са вече 164 403.

Новите случаи на заразяване с коронавируса в Колумбия са 8125. Общият брой на заразените в Колумбия е вече 257 101.

Нарастване на случаите в Испания и Франция, тревога в Германия

Испания е регистрирала към днешна дата общо 278 782 случая на коронавирус, показват данни на здравното министерство, спрямо общо 272 421 регистрирани случая към петъчния ден, като числото включва хора с положителни резултати от тестове за антитела, които може вече да са излекувани, предаде Ройтерс.

През последното денонощие са отчетени 855 нови случая, като министерството следи 361 клъстъра в цялата страна.

Испания не съобщава всекидневните данни за случаите на коронавирус през уикендите, отбелязва Ройтерс.

Франция съобщи за 2551 случая на заразяване с новия коронавирус за последните три дни, което прави по около 850 средно на ден за този период, предаде Франс прес. Това е малко под данните за по над 1000 новозаразени в четвъртък и петък, но повече от регистрираните от началото на месеца средно 677 случая на ден. Френски местни власти въвеждат нови ограничения в борбата с коронавируса.

Плажовете, парковете и градините на бретонския град Киберон в Западна Франция, например, вече са затворени вечерно време по решение на местните власти след нов пик на заразявания с коронавирус, особено сред млади хора, предаде Франс прес. Това влязло в сила от снощи решение е взето след регистрирането на 54 случая на заразяване в туристическия град. "Тези 54 случая са санитарен клъстър с висок потенциал на предаване. Продължават проверките на рисковите контакти около тези нови случаи", съобщи областната управа.

В събота френският здравен министър Оливие Веран призова младите да спазват ограничителните мерки.

Поради предизвиканата от санитарното положение несигурност и затварянето на много граници, голяма част от французите предпочетоха да изкарат лятната си ваканция в страната.

Германският федерален институт за заразни болести "Роберт Кох" изрази днес безпокойство от увеличаването на новите случаи в страната през последните дни, като настоя властите да посъветват хората да не пътуват в чужбина, особено за Испания, предаде Франс прес. Това увеличаване е източник на голямо безпокойство за мен и за всички ни в института, заяви председателят му Лотар Вилер на първата си пресконференция от седмици. То се дължи на това, че станахме немарливи, подчерта Вилер.

Той приветства факта, че във ФРГ има само 9 122 официално регистрирани смъртни случаи от новия коронавирус и страната се е справила относително добре с кризата в сравнение с редица съседни европейски държави, благодарение най-вече на строго спазване на здравните правила. Вилер обаче изрази загриженост, че част от населението вече не спазва правилата достатъчно стриктно.

В продължение на няколко седмици успяхме да запазим стабилен броя на новозаразените, но от няколко дни наблюдаваме увеличение на случаите, каза Вилер. Средният брой на новите случаи за денонощие в Германия за седмица се е повишил и в момента е 557, докато в средата на юли беше под 350.

Ръководителят на института "Роберт Кох" каза също, че пътуванията зад граница, които отново са разрешени, също отчасти са причина за относителното връщане на пандемията. Той посочи и някои държави, като Испания, където вирусът отново циркулира с тревожна сила.

ФРГ посъветва днес гражданите да не пътуват, ако не е наложително, до испанските региони Арагон, Каталуния и Навара зарази повишения брой заразени с коронавирус там.

Броят на заразените в Индия наближава 1,5 милиона

Броят на заразените с новия коронавирус в Индия нарасна през последните 24 часа с 47 703, а този на жертвите - с 645. Така инфектираните в страната стават общо 1 483 156, а починалите - 33 425.

Активните случаи в Индия за момента са 496 988, а 952 743 болни са оздравели.

През последното денонощие в Индия са извършени 528 082 теста за коронавируса, а от началото на пандемията са изследвани вече близо 17,3 милиона жители на страната.

Новите случаи в страни от Близкия изток и Северна Африка

В Израел през последните 24 часа бяха регистрирани 1817 нови случая на заразяване с коронавирус, съобщи израелското здравно министерство. Общият брой на заразените в Израел е вече 63 581. Общият брой на смъртните случаи от вируса в еврейската държава е 474. Оздравели са 27 125 заразени.

Новите случаи на заразяване в Мароко през последното денонощие са най-малко 609, заяви мароканското министерство на здравеопазването. Общият брой на заразените с вируса в Мароко е 20 887. Смъртните случаи са 317. Оздравелите в Мароко до този момент са 16 553.

Ливанските власти наложиха повторни строги ограничения заради коронавируса, предаде Ройтерс. Затворени бяха храмовете, киносалоните, баровете, нощните клубове и пазарите, след като бе регистрирано рязко увеличение на случаите на заразяване с вируса. На магазините, частните компании, банките и образователните центрове ще им се разреши да работят само във вторник и сряда, като от четвъртък до петък ще има пълна карантина. Този режим ще е в сила до 10 август. През последните 24 часа в Ливан бяха регистрирани най-малко 132 нови случая на заразяване с коронавирус и осем смъртни случая.

Броят на заразените с коронавирус в Алжир през последното денонощие е 616. Общият брой на заразените с вируса в Алжир е над 27,9 хиляди.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус