Пандемията свила продажбите на червила в Албания

Пандемията свила продажбите на червила в Албания

Пандемията от Covid-19 в Албания е довела до намалено търсене на червила, съобщава информационният сайт Екзит, цитиран от БТА в понеделник.

Продажбите на червила са намалели с 20 процента през 2020 г. в сравнение с 2019 г. поради липса на събития и задължителното носене на маски. Увеличило се е обаче търсенето на продукти за грижа за кожата, сапун и продукти за коса. Интересът към спиралите за очи и други гримове се е върнал на нормалното си равнище след първия локдаун в Албания, а продажбата на парфюми е била константна през цялата година, въпреки ограниченията, посочва Екзит.

Продажбата на бижута е скочила с пет процента през 2020 г., вероятно поради факта, че не бе възможно харчене на пари за пътувания, отбелязва сайтът.

Въпреки пандемията вносът на храни, препарати за почистване, мебели и бижута е нараснал в сравнение с 2019 година. Същевременно се регистрира спад във вноса на кафе, цигари, алкохол и часовници.

Най-продаваните стоки през годината са били пастата, здравословните семена, брашното и петролът. Изглежда, че консумацията на алкохол е намаляла заради забраната на сватби и други празненства, както и заради затварянето на барове и клубове.

Продажбите на почистващи препарати са скочили с 50 процента през март 2020 г., а за цялата година увеличението е осем процента спрямо предходната.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?