Папата не бил оскърбен от подарения му от Моралес "комунистически кръст"

Папата не бил оскърбен от подарения му от Моралес "комунистически кръст"

Папа Франциск заяви, че не е оскърбен от "комунистическия кръст", който му бе подарен от президента на Боливия Ево Моралес по време на южноамериканската му обиколка, предаде Асошиейтед прес в понеделник.

Моралес изненада Светия отец с необичаен подарък - кръст, прикачен към сърп и чук, при визитата на папата в Ла Пас в сряда.

Това е копие на кръст, изработен от йезуитския свещеник Луис Еспинал, който е бил изтезаван и убит от боливийски паравоенни отряди през 1980 г.

Главата на Римокатолическата църква се помоли на мястото на убийството на Еспинал при пристигането си в Боливия.

Подареният от Моралес кръст със сърп и чук породи въпроси дали боливийският президент се опитва да печели политически позиции със спорно и може би кощунствено смесване на вярата и идеологията, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Франциск, който е аржентински йезуит, оаче заяви, че Еспинал е бил добре известен сред събратята си йезуити като привърженик на включването на марксизма в богословието в частта му за освобождението. Ватикана е бил против това, опасявайки се, че марксистите използват "преференциалната опция за бедните" в теологията на освобождението като призив за въоръжена революция срещу потиснически десни режими, които са били на власт в по-голямата част от Латинска Америка през 70-те и 80-те години на миналия век.

На пресконференция в самолета на път за Рим папа Франциск заяви, че е изтълкувал подаръка на Моралес през призмата на марксисткия уклон на Еспинал и го приема като протестно изкуство.

"Разбирам тази творба. За мен тя не е оскърбителна", каза Франциск, отбелязвайки, че взема предвид в какви времена живеем. Той добави, че е взел кръста със себе си.

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?