Парагвай остана без президент след импийчмънт

Парагвайският парламент отстрани президента Фернандо Луго, след като държавният глава бе обвинен в лошо изпълнение на своите задължения, което е довело до гибелта на 17 души при сблъсъци между полицията и безимотни селяни през миналата седмица.

Луго коментира, че това е опит държавен преврат, защото депутатите са организирали "политически съд” по бързата процедура.

Отстраняването на законно избрания президент ще има негативни последици за Парагвай, смятат политолозите в страната. Коментарите са, че държавите членки на Съюза на южноамериканските нации (УНАСУР) няма да признаят временните власти, а е възможно и налагането на икономически санкции. Основното опасение е, че Венецуела може да спре износа на петрол, докато не бъде възстановен на власт законният президент.

Първият сигнал дойде от президента на Бразилия Дилма Русеф, която предложи Парагвай да бъде изключен от УНАСУР и Южноамериканския общ пазар МЕРКОСУР, тъй като едно от основните условия за членство в двете организации било уважението на демократичните процедури и правила.

Кървавите събития довели до импийчмънта се разиграха на 15 юни. Над хиляда безимотни селяни, незаконно завзели частни земи на 380 км от парагвайската столица, устроиха засада на полицията, която бе изпратена да ги изведе от земята по решение на съда. При престрелката загинаха шестима полицаи и 11 селяни, над 100 души бяха ранени.

Срещу президента бяха повдигнати още няколко обвинения, включително за несправяне с бунтовническите левичарски групи.

Пълномощията на Луго до следващите избори (април 2013 г.) ще се изпълняват от вицепрезидента Федерико Франко. Той е член на втората политическа сила в страната - дясноцентристката Истинска либерално-радикална партия, припомня БГНЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят