Пардю: Политически интереси пречат на "Вива венчърс" да купи БТК

Политически интереси стоят в основата на техническите пречки, които се поставят пред "Вива венчърс" за финализиране на сделката за БТК. Това заяви посланикът на САЩ Джеймс Пардю, цитиран от Дарик радио.

По думите му инвестиционният фонд Адвент, който е собственик на кандидат-купувача, е уважавана американска компания, дошла да инвестира в България и спечелила в открита и честна процедура.

"Ние изпълняваме нашата част от сделката и очакваме това и от приватизиращия орган на България", каза Пардю.

Пардю прогнозира, че ако БТК бъде купена от друга компания, американските фирми ще продължат да се интересуват от инвестиции в страната ни, но това ще е лош сигнал за тях. Компаниите от САЩ няма да могат да разберат как може да се печели честно и да имаш проблеми, обясни посланикът.

Това е второто официално изявление на посланик Пардю по сделката за БТК. Първият път бе през май т.г., малко преди Надзорният съвет на Агенцията за приватизация да отхвърли договора с "Вива венчърс". Първото изявление последва многобройните информации за срещите на ДПС-лидера Ахмед Доган в турското посолство и лобирането му в полза на класирания втори в процедурата Коч холдинг - Тюрк телеком.

Сегашните думи на американския посланик идват дни, след като Върховният административен съд постанови, че АП с мълчаливо съгласие е одобрила "Вива венчърс" за купувач на БТК, но въпреки това агенцията не кани фирмата да подпише сделката и обмисля ход отново да я дисквалифицира в полза на турския консорциум.

Днес американският посланик участва в българо-американски форум за инвестиции и търговия със земеделски стоки, с който се открива посещението у нас на фирмена делегация, водена от представител на земеделското министерство на САЩ.

Пред форума посланик Пардю заяви, че целта на САЩ била да оглави класацията по инвестиции у нас, като в момента страната е на шесто място в списъка.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?