Париж: Докладът на ЕК за България "изглежда няма да е положителен"

Според френския премиер за Шенген трябва напредък на полицията, правосъдието и граничния контрол

Тиери Репантен

Френският министър по европейските въпроси Тиери Репантен заяви, че декемврийският мониторингов доклад за напредъка на България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешните работи "изглежда няма да е положителен"

Двете страни вероятно няма да бъдат приети в Шенген не заради проблема с ромската имиграция, а заради доклада по механизма за сътрудничество и проверка от декември, каза той пред Радио Франс ентернасионал, цитиран от румънския вестник "Евениментул зилей".

"Очакваме доклад от Европейската комисия по т.нар. механизъм за сътрудничество и проверка, за да знаем какви усилия са положени от двете страни за гарантиране на сигурността на границите. Надявахме се, че ще бъде положителен доклад, но изглежда няма да бъде. Не (само) Франция ще бъде против присъединяването, защото присъединяването към Шенген трябва да бъде одобрено единодушно от 28-те членки. Днес смятаме, че двете страни трябва да положат още усилия", заяви френският министър в отговор на въпрос защо преди два месеца в Букурещ френският премиер Жан-Марк Еро каза, че Румъния е готова да влезе в Шенген с въздушните си граници, а сега Париж се противопоставя на това.

По-рано тази седмица Франция потвърди негативното си отношение към влизането на България и Румъния в зоната за свободно пътуване, като оспори готовността на двете страни да опазят границите си.

Българският външен министър Кристиан Вигенин заяви в сряда, че следващата седмица ще има среща с френския си колега Лоран Фабиюс и коментира, че няма връзка между въпроса за Шенген и проблемите на Франция с българските и румънските роми.

И други европейски държави освен Франция са на мнение, че България и Румъния все още не бива да бъдат допускани в Шенген заради недостатъчните резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност. Двата въпроса са обвързани от няколко години, въпреки становището на Европарламента и на правителствата в София и Букурещ, че такава връзка няма.

Френският премиер Жан-Марк Еро заяви в отговор на депутатски въпрос в сряда, че не може да се прави връзка между ромското малцинство и присъединяването към Шенген и подчерта, че вече два пъти е казвал на румънския си колега Виктор Понта, че Румъния не е готова за Шенген, съобщи информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

"Правите смешна връзка между свободното движение в рамките на Европейския съюз, което се отнася до румънските и българските граждани, част от които е и едно малцинство с европейски права - ромите, и Шенген", заяви Еро, цитиран от радио "Юроп 1".

"Условията не са изпълнени изцяло и аз два пъти разговарях с моя колега Виктор Понта, румънския премиер, и казах, че отговор (за присъединяването към Шенген) не е възможен на 1 януари следващата година. Румъния, както и България, трябва да постигне напредък по отношение на полицията, на правосъдието, на граничния контрол", посочи френският премиер.

Еро подчерта, че не става дума за ромите, които вече имат свобода на движение, а за имигрантите от неевропейски страни.

"Един турчин или сириец, който получи шенгенска виза от Румъния, може например да се движи в цялата зона и по-лесно може да стигне до Франция", отбеляза премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?