Париж и Лондон може доставят оръжие на сирийските бунтовници

Франция и Великобритания ще настояват следващото съвещание на Европейския съюз за оръжейното ембарго за Сирия да бъде изтеглено за по-ранна дата и ако няма единодушие, ще решат на национално равнище да доставят оръжие на сирийските бунтовници, съобщи френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от Франс прес.

 

Париж и Лондон настояват пред европейците за вдигане на ембаргото, за да има възможност съпротивата срещу режима да се защитава, заяви министърът.

 

При липса на единодушие в ЕС, каквото се изисква за отменяне на ембаргото, двете страни ще решат на национално равнище да доставят оръжие, тъй като Франция "е суверенна държава", уточни Фабиюс.

 

По-рано този месец британският премиер Дейвид Камерън каза, че страната му може да се разграничи от действащото европейско ембарго, доставяйки на сирийската опозиция оръжие, за да се бори срещу президента Башар Асад.

 

Следващото съвещание на ЕС за разглеждане на оръжейното ембарго в Сирия е предвидено за края на май. Фабиюс днес каза, че Париж и Лондон ще настояват то да се състои по-рано, по възможност в края на март. "Трябва да се действа много бързо", отбеляза той.

 

Не може да се допусне неравновесие като сега - Иран и Русия, от една страна, да доставят оръжие на Башар Асад, а бунтовниците, от друга - да не могат да се защитят, подчерта Фабиюс.

 

Отменянето на ембаргото е едно от малкото останали средства за политическо раздвижване на ситуацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят