Париж отговори на Рим: Няма да си играем на "конкурс кой е по-глупав"

Матео Салвини и Луиджи Ди Майо (дясно)

Франция няма да си играе на "конкурс за това кой е по-глупав" с Италия, чиито лидери увеличиха критиките и обидните изказвания към френския президент Еманюел Макрон. Това заяви в сряда френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо, цитирана от Франс прес.

Отношенията между традиционните съюзници Италия и Франция се обтегнаха след идването на власт миналата година в Италия на крайнодясната партия "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди", които са критично настроени към проевропейската партия на Макрон "Република, напред!".

"Не възнамеряваме да си играем на конкурс за това кой е по-глупав", подчерта Лоазо след заседание на френското правителство.

Така тя даде да се разбере, че Франция няма намерение да влиза в словесна война или да предприема наказателни мерки срещу Италия заради изказвания на нейни лидери, отбелязва Франс прес.

"Когато думите идват в повече, и като тон, и като бройка, те стават незначителни", коментира Лоазо. В същото време тя подчерта, че в този контекст не може да се мисли за посещения на представители на френските власти в Италия, независимо от волята за съвместна работа.

"Имаме много неща за вършене с нашия важен съсед Италия и искаме възможността за съвместна работа да продължи", каза Лоазо. "Но климатът позволява ли министерски визити, сякаш нищо не е станало? Аз бих отишла в Италия, когато климатът се поуспокои", отбеляза тя.

Италианският вицепремиер Матео Салвини, който се опитва да организира крайнодесен фронт в ЕС срещу привържениците на европейската интеграция, отправи остри нападки срещу френския президент еврофил в перспективата на изборите за Европейски парламент през май. Салвини, който е лидер на крайнодясната партия Лига и е смятан за "силния човек" в италианското правителство, изрази по-рано днес надежда френският народ скоро да се освободи от "един много лош президент".

"Макрон може повече да не ни е събеседник (в бъдеще). Подкрепата му е по-малко от 20 процента. Надявам се, че френският народ скоро ще може да направи различен избор", заяви Салвини в интервю за италианското държавно радио РАИ.

В неделя другият италиански вицепремиер Луиджи Ди Майо, лидер на антисистемното Движение "Пет звезди", обвини Франция, че тласка мигрантите от Африка да идват в Европа чрез политиката си на "колонизация".

Той обвини Франция, че допринася за обедняването на Африка. Заради това изказване посланичката на Италия във Франция бе извикана във френското външно министерство, а думите на Ди Майо бяха определени от Париж като "неприемливи и безпредметни".

В началото на януари двамата вицепремиери на Италия изразиха подкрепата си за "жълтите жилетки" във Франция.

"Жълти жилетки, не се давайте!", написа Луиджи ди Майо в блога на партията си. "Подкрепям почтените граждани, които протестират срещу един президент, управляващ против своя народ", заяви Матео Салвини.

Вчера пък той каза, че Франция не е заинтересувана от стабилизирането на Либия, тъй като френските енергийни интереси там си противоречат с интересите на Италия.

От друга страна италианският вътрешен министър нямал опасения, че спорът с Франция ще се отрази на опитите на италианското правителство да спаси изпитващата трудности авиокомпания "Алиталия". Италиански вестници съобщиха, че френско-холандската компания "Ер Франс Ка Ел Ем" води преговори за придобиване на участие в "Алиталия".

"Има и други лица, способни да придобият дялово участие в капитала на "Алиталия", отбеляза Салвини.

Като цяло френското правителство досега реагира много сдържано на италианските нападки, като внимава да не "налива масло в огъня", на фона на кризата с протестното движение на "жълтите жилетки" в самата Франция, отбелязва Франс прес.

"Дали всички тези изказвания правят услуга на италианския народ? Дали допринасят за неговото благосъстояние? Не мисля. Променя ли това ситуацията във френската политика? Не мисля", каза днес Лоазо.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа