Париж признава грешки в кризата с "жълтите жилетки"

След като "дръпна спирачката на реформите" Макрон започва диалог с гражданите

Премиерът на Франция Едуар Филип

Френският министър-председател Едуар Филип призна в интервю пред вестник "Лез Еко", публикувано снощи, че правителството е допуснало грешки в кризата с протестите на "жълтите жилетки" и не се е вслушало достатъчно във французите. Премиерът представи детайлно мерките, обявени от президента Макрон преди седмица в отговор на протестите, предаде Франс прес.

В събота в протестите из цяла Франция се включиха повече от два пъти по-малко хора в сравнение с предишните седмици. "Битките приключиха, сега идва ред на дебатите", каза председателят на Националното събрание Ришар Феран.

Пред "Лез Еко" Филип каза, че мерките, обявени от Макрон, ще струват около 10 милиарда евро. Те включват анулиране на данъка над горивата, замразяване на цените на електричеството и природния газ, увеличаване със 100 евро месечно на минималните заплати, премахване на данъка над ниските пенсии. Според Филип с въвеждането на тези мерки дефицитът в бюджета за 2019 г. ще достигне 3,2 процента при предвидени преди това 2,8 на сто.

Феран прикани "жълтите жилетки" да формулират исканията си в "платформа от предложения" или да ги изразят на следващите избори - европейските през май 2019 г.

Макрон отсега нататък ще трябва да се отнася по-внимателно със синдикатите и кметовете и да поддържа пряк контакт с французите, казва социологът Шан-Даниел Леви.

Месец след началото на движението на "жълтите жилетки" и седмица след като обяви мерки за повишаване на покупателната способност, френският държавен глава възнамерява да обърне страницата, започвайки диалог с гражданите, отбелязва френският в. "Либерасион".

Успокоени от явния отлив в мобилизацията на "жълтите жилетки", управляващите много внимават с обявяването на победа. Нещата се разминаха така на косъм, че нито един министър или парламентарист не смее да твърди, че президентът е дал необходимия и достатъчен отговор с огласените миналия понеделник мерки за покупателната способност.

Водачите на мнозинството признават, че проблемите, поставени от рязкото пробуждане на хората, които определят като "забравени от глобализацията", далеч не са решени. За преодоляването им те възлагат всичките си надежди на "Голямата национална консултация", чието организиране се очаква да се уточни в края на седмицата, посочва вестникът.

Протестното движение дръпна ръчната спирачка. Властите се надяват "да се тръгне отново напред" и да се възобновят реформите. Като в класическа трагедия управляващите се надяват най-сетне да се е стигнало да развръзката. След протестите в събота, в които участваха много по-малко хора от преди, а рушенето и насилието намаляха, Елисейският дворец изрази облекчение, отбелязва в. "Фигаро".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?