Парламентарни избори в Ирландия

Парламентарни избори в Ирландия

Ирландците гласуват днес на парламентарни избори, резултатите от които са трудно предвидим, предаде Франс прес.

Очаква се те да бъдат спечелени от управляващата десноцентристка партия "Фина гейл", но без достатъчно мнозинство за съставяне на самостоятелно правителство, на фона на общо отхвърляне на мерките за икономии.

"Това очевидно са избори срещу икономиите" и са едни от най-непредсказуемите за последните десетилетия, заяви пред АФП Джон Тонге, професор по политически науки в Университета на Ливърпул.

Страната с население 4,6 милиона жители днес отново е шампион по икономическия растеж в ЕС (7 на сто за първите девет месеца на миналата година), но годините на ограничения, които трябваше да приемат след финансовата криза през 2008 г. и продължилите мерки за икономии са оставили горчив вкус у ирландците.

Досегашният премиер Енда Кени от "Фина гейл" и лидерката на Ирландската лейбъристка партия (ИЛП) Джоан Бъртън посочват добрите икономически резултати и заявяват, че продължаването на тяхното коалиционно управление е единственият реален вариант за стабилизиране на икономическия растеж и приключване на работата, започната през 2011 година.

Според последното проучване на компанията "Ред си рисърч" миналия уикенд, партия "Фина гейл" ще победи с 30 на сто от гласовете, с 6 процента по-малко от изборите през 2011 година. След нея ще се наредят десноцентристката "Фина фойл" с 20 на сто, с 2,6 на сто повече от предишните избори, и "Шин фейн" 15 на сто, или пет на сто повече. ИЛП ще падне до четвърто място със 7 на сто. Партията е загубила 12,4 на сто от подкрепата си.

Независими политици, малки партии като Зелените и социалдемократите, и движения против мерките за икономии ще получат общо 28 на сто - с 11 на сто повече, отколкото през 2011 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?