Парламентът е похарчил 23 млн. лв. за заплати

Снимка: БГНЕС

През отминаващата година парламентът е похарчил 23,5 млн. лв. за заплати. Това става ясно от проучване на Института за развитие на публичната среда, заяви пред БНР Ива Лазарова от организацията. Общият бюджет на НС е 81 млн. лв. 235, млн. лв. са похарчени за заплати.

"В разходите за издръжка влизат още 11,3 млн. лв, като базовата заплата на депутат е 4200 лв. - три средномесечни заплати в държавния сектор", обясни Лазарова.

На пръв поглед парламентът е работил усилено през 2020 г. Разгледани са 135 законопроекта, взети са 144 решения, проведени са 120 пленарни заседания. Едновременно с това обаче има сериозни признаци за лошото качество на приетото законодателство. Законът за ДДС например е разглеждан цели пет пъти, предложенията за промени в Изборния кодекс са три.

И през тази година продължи практиката на управляващите от ГЕРБ важни промени в едни закони да се приемат чрез преходни и заключителни разпоредби в други. Това често предизвиква скандали, защото поправките минават незабелязано. Последният такъв пример бе когато с нови текстове в Закона за ДДС бе променен и Законът за потребителския кредит, което даде възможност да се начисляват огромни неустойки по бързите кредити. Управляващите се оправдаха, че е станала грешка.

През изминалата година депутатите са декларирали около 45 млн. лв. доходи. Почти половината от тях - около 21 млн. лв. - са декларирани от депутата от ДПС Делян Пеевски.

През изминалата година 86 депутати не са задали никакви питания, сочат още данните, събрани от института.

"Това е притеснителна практика, тъй като в допълнение към липсата на данни за срещите им в избирателните райони, не може по никакъв начин да се покаже на широката публика дали депутатите, които са избрали, поставят въпросите от местния характер за хората, които са гласували за тях", коментира Лазарова.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?