Парламентът обсъжда вота на недоверие за сигурността

Депутатите ще обсъждат в понеделник и вторник третия пореден вот на недоверие, който ГЕРБ поискаха към управляващите по темата за сигурността. Заседанията на парламента ще продължат от 14.00 до 19.00 часа, а гласуването – 24 часа след края на дебатите.

БСП, ДПС и "Атака" заявиха още миналата седмица, че няма да подкрепят вота. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че не се притеснява, че с вота на недоверие към правителството по темата за сигурността, основните атаки на управляващите ще бъдат към бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

"Той може да отговори добре за постъпките. Ние с вотовете не целиме да пазиме или да атакуваме някой от бившите министри. Точно обратното", заяви бившият премиер.

Наследникът му Пламен Орешарски вече коментира, че и този вот няма да бъде успешен и добави, че искането му звучало като самокритика на предишните управляващи: "Основните аргументи като увеличаване на битовата престъпност, контрабандата и т.н. са тенденции, ясно оформени, в периода на предишното управление".

Самият Цветанов отхвърли за пореден път тази теза в понеделник пред бТВ, заявявайки, че при неговото управление никога не е имало такава полицейщина, каквато през първите месеци на кабинета "Орешарски". Цитира и статистически данни, според които кражбите на коли чувствително са се увеличили.

"Цифрите не показват нито един плюс, нито една тенденция за тези които иска вота в момента, освен отнемането на моторни превозни средства", контрира пред БНТ главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, уточнявайки, че коментирал "като гражданин" и "с претенция, че съм анализатор на средно ниво".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?