В последното си работно заседание

Парламентът отхвърли мораториума за защитените територии

41-то Народно събрание се разпуска в четвъртък сутринта

Сн. БГНЕС

В последното си заседание за законодателна дейност 41-то Народно събрание отхвърли предложението на Синята коалиция за налагане на мораториум върху разпореждането със земи и гори държавна и общинска собственост, попадащи в горския фонд, защитени територии и защитени зони.

В сряда депутатите заседаваха около час и половина, като гласуваха две ратификации. След това поради изчерпване на дневния ред заседанието беше закрито.

Заключителното заседание на 41-то Народно събрание ще се състои в четвъртък от 9 часа. По повод края на мандата изявления ще бъдат направени от името на парламентарните групи. Заключително изказване ще направи и председателят на Народно събрание Цецка Цачева.

Последният законопроект - отхвърлен

С 25 гласа "за", 49 - "против" и 25 въздържали се парламентът не прие предложението на Синята коалиция да бъде наложен мораториум и частична забрана за разпореждане със земи и гори държавна и общинска собственост, попадащи в горския фонд, защитени територии и защитени зони. Това беше и последният законопроект, по който гласуваха депутатите от 41-то Народно събрание.

"Десните" предлагаха сделките да бъдат спрени до изработване на кадастрална карта и план за защитените територии.Предвиждаше се и забрана за разпореждане и предоставяне наконцесии до влизане в сила на кадастрална карта и регистри по закона за кадастъра и имотния регистър, както и забрана застроителство в забранени зони и територии.

Категорично срещу подобен мораториум се обяви председателят нарегионалната комисия Любен Татарски (ГЕРБ). Предлага ни се,отбеляза той, цитиран от БТА, още 35 процента от територията на страната дапопаднат под забрана. Над 100 общини са планински, в тях живеятхора, които нямат друга алтернатива освен да ползват горите и планините - на какво ги обричаме, попита Татарски. Според него товаби накарало тези хора да дойдат в София, Варна, Пловдив, къдетоима поминък и хляб.

Със забрани развитие няма, това не е решение, коментираТатарски. Той припомни, че през 2000 г. са били "забранени" 30процента от територията на страната. Къде са интересите нахората от планинските общини, с какво ги защитихме четиригодини - нула, обърна се към залата председателят нарегионалната комисия. Той настоя с парламентът да не "закове"още една голяма част от територията на България под забрана.

Един от вносителите на законопроекта, депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков, обърна внимание, че вмораториума има срок - до влизане в сила на националните планове. Това означава, по думите му, че администрацията трябвада си свърши работата в този срок. Ако мораториумът не бъдеприет, чиновниците ще протакат, мотивира се "синият" депутат.

Работата на следващото НС е да отмени мораториума като приемезаконодателната рамка, добависъпредседателят наСинята коалиция Мартин Димитров. Той напомни за неотдавнашнатаафера в Несебър, известна като "Дюнигейт". За още 5 парцела таме подготвена същата процедура, извадени са от горския фонд,няма търг и се чака само подписът на земеделския министър запродажбата им, продължи Димитров.

Според него щом само там има 5 подготвени сделки, то в цялата страна има50-100 ипоне част от тях ще бъдат приключенив ущърб на държавата и ощетяване на данъкоплатците. Да видимвсички големи борци срещу корупцията в този парламент как щегласуват, провокира депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС председателятна икономическата комисия.

Красимир Велчев: Оценката ще бъде на 12 май

Рано е да правя разбор на работата на депутатите от ГЕРБ, а оценката ще бъде на 12 май, заяви председателят на ПГ на управляващата партия Красимир Велчев след края на последното законодателно пленарно заседание на парламента и преди утрешните изявления от групите за работата на 41-то НС.

Сега няма да кажа кои са слабостите, предимствата, главното е да не се допускат грешки в подбора на хората, подчерта Велчев. Според него ГЕРБ не са допуснали точно това и направеното се вижда от всички.

Красимир Велчев уточни, че в момента вървят събрания на структурите в страната и там, в откровен разговор, се посочват слабостите на депутатите и правителството на ГЕРБ. Когато си в парламента, не че се къса връзката, но когато  нещата се гледат отстрани, се виждат по-добре, каза Красимир Велчев. Той разкри, че преди да влезе в НС, се зарекъл да не  гласува на избори, докато не види партия, в която наистина
хората работят, всеотдайни са, лоялни и коректни към избирателите. Мисля, че това успяхме да направим и останахме откровени и честни към избирателите си, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

Самият той още не бил решил дали ще остане в политиката.

Михаил Миков: Парламент наскрититемнозинства

"Парламентът е уникален с това, че имаше най-много независиминародни представители.Нямаше ясна артикулация на политика, а имаше скрити,постигнати от управляващите от ГЕРБ, мнозинства", коментира депутатът от БСПМихаил Миков.

Според него именно това е причината за ниския рейтинг напарламента и за острите настроения на гражданите. И впоследните дни виждаме трикове с подмяна на дневния ред, едниангажименти при президента, други - на Председателски съвет,разпадане на кворума в комисии, коментира депутатът от левицатаи допълни, че в следващия парламент този стил трябва да сеотстрани, за да може Народното събрание отново да има довериетона хората.

Той очаква гражданите ясно да си дадат сметка какво се случва спарламента, когато народните представители са в сляпоподчинение на един ръководител, и хората да избират депутати,които да ги защитават и представляват, а не да слушат самозаповеди "свише".

Христо Бисеров: Парламент на министър-председателя

Най-голямата слабост на 41-то Народно събрание е, че е парламент на министър-председателя, коментира заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров.

Виждали сме изкривяване - и при Жан Виденов имаше, и при Иван Костов, може би и при други премиери, но това, че този парламент се превърна в печат на премиера, е най-голямата му слабост, слабост е и на демокрацията, посочи Бисеров и изрази надежда, че в следващия мандат ще има правителство на парламента, а не парламент на правителството.

Мартин Димитров: Парламент на пропилените шансове

Ще запомня това Народно събрание с пропилените шансове, коментира Мартин Димитров от Синята коалиция.

Като дойдох в 41-ото НС, си мислех за огромния шанс България да бъде променена. Ако за нещо ми е мъчно е, че този шанс беше пропилян, каза Димитров. Дадохме подкрепа на ГЕРБ в името на реформите и на България, но постепенно разбрахме, че нищо от важните обещания на ГЕРБ няма да се случи, добави той.

В един момент заявихме, че ако държавата не се справи с монополите, монополите ще се справят с нея, така и стана, отбеляза Димитров. Малкият бизнес беше съсипан, пропилян, безработицата се удвои, посочи той.

Въпросът е дали популизмът ще надделее в следващия парламент, отбеляза Мартин Димитров. Той посочи, че единият път е именно на популизма, национализацията и комунизма. Другият път е успешен - пътя на малкия и средния бизнес, на подкрепа на инвеститорите, при него има реални резултати, отбеляза Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?