След като не спря изборния туризъм

Парламентът отново улеснява издаването на адресна регистрация

Комисии да вписват адресно лица без документи за местожителство, поискаха от ГЕРБ

Парламентът отново улеснява издаването на адресна регистрация

След като поправките в Закона за гражданската регистрация, които бяха приети едновременно с Изборния кодекс, се оказаха неефективни, мнозинството в парламента склони да приеме нови промени в нормативния акт.

В сряда Народното събрание одобри на първо четене два проекта на текстове, които отново да улеснят гражданската регистрация. Единият е разработен от ГЕРБ, а другият от БСП. Депутатите се съгласиха, че измененията са в един дух, което не успокои дискусията в пленарната зала.

Непосредствено преди местните и президентските избори миналата есен, законодателният орган прие изискването при регистрацията по временен адрес в службите ГРАО в кметствата гражданите да представят документ за собственост, договор за наем, декларация за съгласие на собственика, на чиито адрес се записват.

Целта беше да се ограничи т.нар. вътрешен изборен туризъм, при който множество избиратели се записваха в различна от общината по постоянен адрес, за да обърнат вота. На изборите обаче се оказа, че поправките не са били ефективни и изборният туризъм така или иначе се повтори. Оказа се само, че текстовете затрудняват силно ваденето на лични документи.

Приетият в сряда проект за промени, предложени от управляващите, предвижда създаването на комисии към общините, които да регистрират адресно хората, лишени от възможност с документ да докажат основанията да живеят на даден адрес или постоянно, или временно.

В комисията, която ще се занимава с всеки отдел случай, ще има по квоти представители на МВР, на общинската администрация и на Агенцията за социално подпомагане. Според ГЕРБ по този начин ще бъде решен проблемът с ромите, които не могат да се регистрират адресно, защото не могат да докажат къде и на какво основание живеят. Така обаче те не могат да си извадят и лични документи. Това доведе до следващия гаф, че тази голяма социална група няма как да получава помощи без документи за самоличност.

Разпалена от ситуацията, в пленарната зала народният представител от БСП Мая Манолова обвини мнозинството, че с предишните промени са възпрепятствали "от сватби до погребения". Вечната ѝ опонентка и шеф на правната комисия в парламента Искра Фидосова я призова да не взема повече отношение, защото, първо, не разбирала за какво става дума и, второ, партиите така и така се били разбрали да гласуват заедно проектопромените и на ГЕРБ, и на социалистите.

Промените на БСП, приети на първо четене, предлагат за доказателства за адреса да се приемат и такива документи като сметки за платен ток или вода или за местни данъци.

Затруднения има и при адресната регистрация на лица, настанени в специализирани институции, особено след навършване на пълнолетие, или за социално слаби граждани, които нямат близки и роднини и не могат да посочат постоянен адрес. Промените предвиждат хората, ползващи социални услуги резидентен тип, да могат да заявят за постоянен адрес адреса на съответната услуга.

Настанените в общински и други ведомствени жилища ще представят само настанителна заповед и няма да се изисква представяне на писмено съгласие от собственика на имота. Няма да се изискват и документи от хора, които са съпрузи или родственици по права линия на собственика на имота.

Друга съществена промяна е, че няма да може да се заявява адресна регистрация чрез заявление за издаване на български личен документ, подадено чрез дипломатическите или консулските представителства. Регистрацията ще става само от общинските администрации.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?