Партия вади нови документи за незаконното връщане на царските имоти

Партия вади нови документи за незаконното връщане на царските имоти

Документи, засягащи членове на фамилия Кобурггота, които се намират в архива на Конгреса на САЩ, ще бъдат изискани по официален път и предоставени на обществеността в България, за да се дадат допълнителни доказателства за незаконното реституиране на царските имоти в последните години. Това обеща в неделя пред журналисти председателят на партия „Ред, законност и справедливост” Атанас Железчев. В качеството си на юрист бившият депутат няколко години атакува законността на връщането на царските имоти.

Железчев цитира книгата на американския проф. Робърт Лий Уулф "Балканите в наше време", в която на страница 300 се посочвало, че българската царска фамилия Сакскобургготски е компенсирана с 20 милиона долара при изгонването ѝ от България през 1946-47 г. за имуществото, което е оставила в страната.

Според юриста книгата не била преведена на български и у нас имало само един екземпляр.

Изданието от 1974 г. получихме от наш приятел, който дълги години работи в Конгреса на САЩ. Ще предоставим това доказателство на главния прокурор, както и други документи от американски архиви, които ще се постараем да изискаме по официален път, каза Яне Янев от партията, който е и депутат от ОДС.

Янев уточни, че книгата е публикувана през 1956 г., преиздадена е през 1967 г. и 1974 г., а през 80-те години е излязло резюме. Авторът е използвал български документи - царския архив, архива на БНБ и на няколко наши министерства, както и американски архиви.

От „Ред, законност и справедливост” допълнително ще съобщят каква точно информация има за България в архива на Конгреса на САЩ.    

Адвокат Железчев предупреди, че партията му ще отнесе въпроса за царските имоти към европейските структури, ако прокуратурата не се заеме сериозно със случая.

В писмото до главния прокурор, предоставено на журналистите, се посочва: "Преди четири години нашата партия внесе сигнал до главния прокурор на републиката във връзка с незаконното присвояване от Симеон Сакскобургготски на т. нар. царски имоти. Досега няма никакъв резултат. Защо Върховната касационна прокуратура не спазва сроковете, заложени в Наказателно-процесуалния кодекс? Защо българската прокуратура продължава да е безмълвна по един въпрос от толкова голям обществен интерес?".

В документа се настоява главният прокурор да даде ход на следствените действия, да  разпореди на компетентните прокуратури да започнат проверки, а започнатите да бъдат приключени по най-бързия начин.

"Дълг на прокуратурата е да се произнесе в най-кратки срокове корупционна ли е сделката, наречена "реституция на царските имоти и гори". Ако не направите тези действия, имаме законно и морално право да сезираме европейските институции и да твърдим, че прокуратурата си затваря очите пред сериозни престъпления, защото са извършени или закриляни от политически силните на деня," се казва още от писмото на „Ред, законност и справедливост” до главния прокурор.

Прессекретарят на Симеон опроверга Железчев

Изнесеното от Атанас Железчев предизвика бързата реакция на прессекретаря на Симеон Сакскобургготски Цветелина Узунова. Тя разпространи опровержение, в което се казва, че царица Йоана, съпруга на цар Борис Трети и малолетният цар Симеон напускат България само с 200 долара в себе си и с дипломатически паспорт с валидност от три месеца.

Според нея посоченият от „Ред, законност и справедливост” американски автор бил ползвал документи на комунистическа България, в които тя се хвалела, че е платила солидна сума на царското семейство.

„Можем само да си представим каква "обективна" информация за царското семейство е получил той от ведомствата у нас по онова време - няколко години след инсценирания референдум. Историческите факти обаче са красноречиви. Запазени се много архиви, които ясно опровергават коментарите на американския автор. Добре е, когато говорим за история, да боравим с факти и документи”, отбеляза прессекретарят на Симеон Сакскобургготски.

Според Узунова митът за компенсацията на царското семейство е създаден през 1946 г. от новата власт с единствената цел - пропаганда.

„Както е известно от историята, неслучайно царицата се отправя с двете си деца към Египет, където са нейните родители - италианската кралска двойка. Нещо повече - в архивите до днес има запазена кореспонденция между царица Йоанна и регента Тодор Павлов. Показателно е, че писмата са разменени много по-късно - през пролетта на 1947 г. В едно от тях царицата пише: "Вие бяхте натоварен от Г. Димитров и К. Георгиев да ми кажете, че ще получа една "глобална сума" като обезщетение на всички частни и лични имущества, които оставих в ръцете на българското правителство. Вие знаете, че те бяха много. Тия обещания, както знаете, не бяха изпълнени”, пише още в опровержението, разпространено от прессекретаря на Симеон Сакскобургготски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?