Партията на Макрон със смазваща победа, помрачена от слаба активност

Марин льо Пен за пръв път ще е френски депутат

Партията на Макрон със смазваща победа, помрачена от слаба активност

Създадената само преди година партия на младия френски президент Еманюел Макрон печели с огромно мнозинство втория тур  на парламентарните избори в страната, който обаче бе белязан от рекордно ниска активност.  Според два екзит пола Макрон ще разполага с между 355 и 425 от общо 577 места във френския парламент, предадоха световните агенции в неделя.

Феноменалната победа е помрачена от изключително ниска избирателна активност, която по последните официално обявени данни към 17 часа беше 35.33 на сто, докато на предишния вот през 2012 г. пред урнита се отишли 46.42 процента. Прогнозата е активноста на сегашните избори да е най- ниската в историята на Петата република и за пръв път повече от половината избиратели да не се явят пред урните. Слаб бе интересът и при първия тур.

Като водеща причина се изтъква разочарованието и дори гневът на хората от политическата им класа. Но това може да се дължи и на умора, тъй като французите трябваше да гласуват за четвърти път в рамките на два месеца - без да се броят първичните партийни избори за кандидат-президент, започнали през есента на 2016 г.

Дори и при това положение обаче победата на партият ана Макрон е смазваща. В съвременна Франция подобно нещо са постигали единствено Шарл де Гол през 1968 г., когато печели над 80% от депутатите в парламента и Жак Ширак - 472 депутати през 1993 г. и 398 депутати през 2002 г.

Най-големите губещи са социалистите - годините на тяхното управление се оказаха белязани от висока безработица, отлагани реформи, терористични нападения и загуба на национално самочувствие, коментира "Франс Прес". Резултатът им е катастрофален - според IpsosFrance от досегашните почти 300 места те слизат на 49 места.

Традиционната десница "Републиканците" ще са със 125 места.

Крайната левица, която води кампания на атаки срещу социалистите, ще има общо 30 депутати (19 за "Непокорна Франция на Жан-Люк Меланшон и 11 за комунистите).

Националистите на Марин льо Пен ще бъдат представени от 6 депутати. Самата льо Пен е избрана за първи път за депутат в Националното събрание на Франция от своя район Енен-Бомон.Сред останалите избрани от партият йа е  заместник-председателят Луи Алио, партньор в живота на Марин льо Пен, която досега беше депутат в Европейския парламент.

Мащабът на подобно разместване във френската политика и управление е сравняван от анализаторите със създаването на сегашната президентска система през 1958 г. и дори със следвоенното прераждане на френската демокрация през 1945 г. Подобни оценки, обаче, най-вероятно не са предвиждали, че почти 6 от 10 избиратели в неделя ще си останат у дома.

Настоящият балотаж ще отбележи края на изборния маратон във Франция, където само преди месец 39-годишният бивш банкер Макрон стана най-младият президент в историята на страната, обещавайки да възстанови нейната икономика и да изчисти политиката. Неговата партия "Република, напред" бе създадена преди малко повече от година, но според социологически проучвания тя ще спечели между 75 и 80 на сто от всичките 577 места в Националното събрание на Франция (долната камара на парламента).

Интеренес факт е, че половината от кандидат- депутатите нямат почти никакъв политически опит. Сред тях има пенсиониран тореадор, бежанец от Руанда и математик.

В първия тур бяха избрани само четирима депутати.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят