Първа инвестиция на фонда "Три морета" в България – във ВЕИ

Соларният парк край Караджалово

Инвестиционният фонд към инициативата "Три морета" (3SIIF) се похвали в петък с първа инвестиция в енергетиката, включваща и български активи. Фондът, който работи за развитието на региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и в който акционер е и държавната Българска банка за развитие (ББР), е придобил значителен дял в Enery Development GmbH ("Енери Дивелопмънт). Какъв е делът и на колко възлиза инвестицията, не се посочва в съобщението на инициативата и на ББР. Обяснението е, че фондът не разкрива тази информация, но според собствените му правила размерът за инвестиране в един проект е между 50 млн. и 250 млн. евро.

Австрийската "Енери" е ангажирана в добива на енергия от възобновяеми източници. Тя притежава портфейл от 85MВ работещи мощности, от които 50MВ са в България. Има проекти за развитие на 2ГВGW за производство на слънчева енергия в България, Чехия и Словакия, които попадат в региона на инициативата "Три морета".

Досегашните акционери RP Global и Enery Management ще продължат да инвестират с дългосрочно виждане за партньорство, което да осигури растеж в региона на "Три морета". Сделката ще бъде приключена, след като получи регулаторните одобрения.

Фокусът на инвестицията на фонда е развитието на съществуващи и изграждащи се соларни активи и други възобновяеми енергийни източници в Централна и Източна Европа.

"Eнери" влезе в България през 2020 г., след като придоби от саудитската ACWA Power най-голямата фотоволтаична централа в страната - тази в с. Караджалово, край Първомай, който се простира на 1000 декара.

"С фокуса си върху развитието на фотоволтаичния сектор Enery е в съответствие със стратегията на фонда за инвестиции "на зелено" и е насочена към осъществяването на енергиен преход в региона. Производството на енергия от фотоволтаични източници все още не е широко разпространено в Централна и Източна Европа, въпреки условията с високи нива на слънчево облъчване и наличие на подходящи терени", посочват от фонда.

"Очаква се все по-належащите изисквания за декарбонизация на региона да предоставят значителни възможности за инвестиции в областта на възобновяемите енергийни източници в краткосрочен план", отбелязват от ББР.

Инвестицията в Enery е третата на 3SIIF, след подкрепата му за проекти в областта на транспорта и цифровата инфраструктура.

Досега финансиране получиха полската Cargounit – една от най-големите частни локомотивни лизингови компании в Европа, и Greenergy Data Centers – платформа за центрове за данни, фокусирана върху Централна и Източна Европа.

Българските институции досега са предложили четири проекта за финансиране в рамките на инициативата "Три морета". Те са за възстановяване на проектните параметри на ж.п. линия Русе-Варна, изграждане на тунел под прохода "Петрохан", разширяването на газохранилището в Чирен, оценявано на 500 млн. лв., и изграждане на магистрала "Черно море" от Варна до Бургас.

Инициативата "Три морета" обединява 12 държави членки на Европейския съюз – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Учредена е на ниво държавни глави през 2015 г. Една от основните ѝ цели е да засили икономическата конвергенция между страните от региона и западноевропейските държави чрез развитие на транспортната, дигитална и енергийна инфраструктура и свързаност. Проектът залага на активно партньорство както с Европейската комисия, така и с Германия и САЩ.

Формиранията към нея фонд вече е набрал над 1 млрд. евро, 20 млн. евро от които е осигурила ББР. Целта на фонда е да събере между 3 и 5 млрд. евро и да се генерират до 2030 г. 600 млрд. евро инвестиции за транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура по оста север-юг и компенсиране на разликите в развитието на отделните региони на Европейския съюз.

В началото на юли София и президентът Румен Радев ще са домакини на годишната среща на върха по инициативата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес