От проверени 116 предприятия в секторите „месо”, „мляко” и „риба” за последната седмица, почти на половината ще им бъдат отнети разрешителните за работа заради неизпълнени ангажименти по евроинтеграцията. Това съобщиха от Министерството на земеделието и горите (МЗГ).
Инспекциите на Националната ветеринарно-медицинска служба за преструктурирането на предприятията и изпълнението на санитарните и хигиенни изисквания ще продължат до януари 2006 г., припомниха от агроведомството. По техни разчети от съществуващите 733 предприятия в трите направления, се очаква около 120 да бъдат затворени до началото на годината.
От групата на предприятията за добив на червени меса за затваряне са предложени 11 фирми. 14 дружества навлизат в последния етап на преструктуриране, констатирала проверката. При фирмите за производство и преработка на бели меса, на две ще им отнемат разрешителните, три приключват с прилагането на евроангажиментите. Шест са месопреработвателните предприятия, които ще спрат производствена дейност. 13 производители на мляно месо и месни заготовки също ще бъдат затворени, от млекопреработвателите кепенци хлопват 24 фирми. Само едно рибопреработвателно предприятие е било проверено от ветеринарните служби и то е предложено за затваряне. От групата “други предприятия” без разрешителни остават две фирми, казаха от МЗГ.
За честна и независима журналистика
Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.
8 коментара
Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.
Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.
Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg
Прочетете нашите правила за участие във форумите.
За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.
Най-лесно е да се сочи пример, който човек не е видял. Имам щастието да съм именно в ЕС. Храната е вкусна, а нашите представи, че вкусът идва от непочистените черва на шкембето и от съответната им воня, са си просто илюзия на голтака. Голтак и парично, и интелектуално.Заповядайте на Запад и ще можете да се убедите доколко изоставате от развитието - имате да наваксвате измерва с векове.
И за постното важат същите неща. Даже за пуканки да става дума, и изобщо за каквото и да е, което се слага вътре в нашата уста и се поглъща, за всичко това трябва да се спазват норми за безопасност и хигиена при производство, доставка, складиране, продажба, приготвяне и консумация. И не само храните, но и за напитките важи. И не само за храните и напитките, но и за техните опаковки. Накрая, Гражданин, важат тези норми не само за продукта, който ядем(пием), но и за суровините и другите съставки... …
с една дума - за цялата хранителна верига. Нашите месари да не се правят на изненадани. Те знаеха за всичко това още от 1998 г. и три или четири пъти си искаха отлагане и им отлагаха сроковете. Сега тия, които спаха по време на отлаганията ще пищят и ще се мъчат да спазват нормите с триста зора, докато по-хитрите им колеги, лека-полека, за три-четири-пет години си направиха предприятията като слънце и всичко им е наред. С две думи - ЗАГОВОР срещу българския производител няма, или, по-скоро, ако нещата си останат така, може да се твърди, че има заговор срещу българския консуматор. Дето имало една приказка, че за да е граждански мир в една страна, Гражданино, гражданите в тази страна не трябва в никой случай да знаят две неща - 1) как се правят законите и 2) как се правят колбасите. Е, ами сега ние вече ще искаме да знаем как наистина се правят колбасите. А по-нататък ще поискаме да знаем и как се правя
Mustang dobre ti go obiasni. Osven tova ne vijdam kakvo protiv normite imash! Prichinata za prilagane na tezi normi, e che vsiaka firma shte ima pravo da prodava na pazara na EC svobodno. Ako higiennite normi ne sa na nivo, opasnostta ot zarazi e goliama. M/u drugoto, moje ot mesa oshte umreli da ne e imalo, no zashto triabva da izchakame da plazne epidemia za da vzimame merki. Shto se otnasia do zaetite v sektora, jalko che ostavat bez rabota, no da se sardiat na shefa si. Ako vmesto da go udria …
na pechalbarstvo, beshe investiral vav vavejdaneto na normite sega niamashe da ostvat bez rabota.vav EC vseki den zatvariat firmi zashtoto ne otgovariat na normi. Tova liato zatvoriha edin ot nai-golemite magazini v Paris zashtoto ne otgovariashe na protivopojarni normi! Tova sa normalni neshta, koito triabva da privetstvame, vmesto da gledame s podozrenie !
Поредната суперслаба статия ни сервира медиапул. Как може да не посочат поне една фирма за затваряне че да се пазим от продукцията й? Ама ако ще е някой насран малоумник дето ще обяснява че слабия пазар на имоти вдига цените им, и си плаща за да се публикуват тъпните му (иначе казано-бизнес интересите)... ееее това е друго нещо, това е обществено полезно. Нали ако искаш да си купиш жилище ще трябва да се хванеш на въдицата им... а продажници в журналистиката дал Бог.А иначе за някакви салами и меса... Че що ги ядете бе-ще ви викнат от медиапул? Я веднага на постното!
а дали не става дума за ликвидиране на националните производители и разчистване на пазара ....прикрито под благовидната маска на европейските норми и стандарти!?!
Затварят и ще продължат да затварят заради евронормите по хигиена. Стандартите изобщо не се отнасят до рецептурите и технологиите и вкусното ще си остане вкусно. Но освен вкусно, трябва и да е чисто и незаразено. Колкото и да е вкусна една баничка или колбасче, никой няма да си купи, даже и да има пари, ако знае (или подозира), че работниците плюят по пода, не носят шапки върху косите си и пипат храната с ръце, след като са били по нужда в тоалетната. За такива неща са страшните стандарти. И който не ги уважава - нека го затварят.
Ето това е Вашия ЕС. Фалити и освободена работна ръка, поради принудително затваряне на предприятията, защото не били изпълнили изискванията на ЕС. А досега като съществуваха тези предприятия без да са изпълнили някакви тъпи норми и всички ние консумирахме продукцията им, какво стана - умряхме ли? Напротив, все още имаше и вкусни стоки... А сега стоиш пред щанда и даже да имаш пари в джоба - не си купуваш, защото не е хубаво, безвкусно е. И то е такова, защото вече е по нормите на ЕС - там даже и плодовете и зеленчуците не са вкусни. Много ще се радвам да не ни приемат там, където не е хубаво.
Ето, че започна да се чувства, първо от малкия бизнес, а след време и от средния бизнес, откраднатите пари по изпълнената по престъпен начин програма САПАРД. Но, някои си имат хотели и лъскави скъпи лимузини, нали?