След “Не съм архар, драги”:

Първанов атакува прозрачността в пиара на БСП

Първанов атакува прозрачността в пиара на БСП

Кандидатът за председател на БСП Георги Първанов се обяви за “пълна прозрачност при харченето на партийни пари за пиар, реклама и социологически проучвания”. Това се съдържа в идеите му организационна реформа в партията, публикувани на личната му страница georgiparvanov.bg в петък. Малко по-рано в парламента се проведе първото заседание на комисията “Хохегер”, която трябва да разследва договори на тройната коалиция на стойност 1.5 млн.евро с компанията на лобиста.

Посредник и подизпълнител на австриеца у нас е Моника Йосифова, която получаваше най-големите комуникационни проекти на правителствата "Скаскобургготски" и "Станишев", а до 2006 се грижеше и за публичния образ и на Първанов. Отношенията между Първанов и Йосифова след това се влошиха по неизвестни за публиката причини, но Йосифова се сближи много със Станишев през последната година от управлението му, а след това му роди дете.

Макар че атаката срещу Станишев за договорите с австрийския лобист започна от ГЕРБ, тя очевидно се вписва добре в кампанията на Първанов за спечелване на лидерския пост в БСП.

Внушенията му за непрозрачност в рекламата и пиара на БСП идват само дни, след като в социалните мрежи се появи пародийно клипче на руски език, представящо дуел между Първанов и Станишев. Лидерът на БСП побеждава, тъй като куршумът на Първанов не го лови и накрая прозвучава хитовата реплика на Станишев “Не съм архар, драги”.

Темата с архара е една от болезнените и унизителни за бившия президент, който и до днес не признава, че е убил защитен рядък вид див козел по време на визитата си в Узбекистан през 2008х година.

В идеите си за организационна реформа Първанов се обявява и за “създаване на действена и ефективна система за контрол по изпълнението на решенията, взети от Националния съвет, Изпълнителното бюро и други партийни органи”.

Според него също било добре да се стимулира преструктурирането на “мрежата от основни партийни организации по избирателни секции и те да имат представа за динамиката на настроенията в съответната секция”.

Бившият президент смята също, че трябва да се развие “в много голяма степен клубната форма, която подчертава единомислието на членовете и кореспондира с гражданските форми на общуване в най-различните форми”. За да е още по-конкретен Първанов обяснява идеята си със “създаване на клубове по интереси”.

В патетичен стил от близкото социалистическо минало кандидатът за председател на партията, известен с дейността си в Държавна сигурност, държи във формацията да се създаде “банка кадри”. “На общопартийно и областно ниво да не чакаме професионалистите да идват при нас, а ние да търсим кадрите. Въвеждане на система за кариерно развитие”, пише експрезидентът.

Първанов предлага още партийни референдуми за разширяване на пряката демокрация в БСП. В идейните си “наброски” Първанов ползва партийните допитвания като прелюдия към основната си идея, лансирана вече няколко пъти – а именно пряко избор на председател на формацията.

“Тази идея беше сондирана на многобройни срещи и се приема с висока подкрепа от партията. Ангажирането на членския състав с този особено важен въпрос ще мобилизира и мотивира за по-голяма активност мнозина. Освен това ще отпаднат всякакви съмнения за апаратни игри и лобистки договаряния”, пише Първанов.

“Не мога да приема постановката, съгласно която депутатите и бивши ръководители са по право делегати на конгреса. Излиза, че всички са равни, но някои са по-равни. Бил съм и ръководител на научен център и не мога да си обясня, защо и те отиват директно на конгреса”, изразява несъгласие Първанов с начина на избиране на делегатите на конгреса.

“Нямаме право да формираме практически двукамерен конгрес - едните по право, другите по избор. Създаването на “партийна аристокрация” е вредно и трябва да се преразгледа”, пише още бившият президент, председател на БСП, чийто живот на научен работник е започнал в пернишкото село Сирищник.

“В дългосрочен план трябва да се работи за приемането на нов Устав на БСП, който да създаде условия за цялостно организационно преустройство, за формиране и развитие на действени, ефективни структури, за приобщаване към нашата политика на широк кръг симпатизанти, представители на гражданското общество”, описва идеите си Първанов.

“На този етап, обаче, е най-важна задачата за формирането на едно ядро на бъдещия Предизборен щаб (не високопредставително, а действено, от професионалисти "изборджии”), които да направят детайлен анализ на динамиката на изборната картина от последните години и да набележат конкретни действия”, допълва още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?