Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Първанов наложи вето над закона за трансплантациите

0 коментара

Президентът върна за повторно обсъждане в парламента законът за трансплантациите, съобщи БНР. Законът изисква да се питат роднините на починалия дали може да бъдат използвани неговите органи за донорство, ако приживе той не е записал изрично волята си дали желае или не органите му да бъдат трансплантирани.

Според закона, органи, тъкани и клетки за присаждане се взимат само, ако донорът приживе е декларирал писмено съгласието си за това. При първото четене на закона в пленарна зала бе залегнала обратната теза - т.нар. принцип на съгласие по подразбиране, според който всеки е потенциален дарител, ако не изразил писмено несъгласието си.

Във варианта, в който е приет този закон в значителна степен се блокира донорството, създават се големи проблеми за развитието на трансплантацията в България, коментира Георги Първанов. Лично той подкрепя варианта за изразеното несъгласие, т.е. на презумпцията за съгласие за донорство.

"Декларирам готовност името ми да бъде записано в регистрационните списъци на донорите", каза държавният глава, цитиран от БНР. Първанов изрази надежда това да е един малък знак, че политиците трябва да поемат своята отговорност и да гласуват за една политика в бъдеще.

Първанов определи върнатия от него закон като модерен и европейски с изключение на текстовете за начините на деклариране на съгласието или несъгласието. Да се даде шанс на онези, които се нуждаят от присаждане без да се накърняват правата на мъртвите, призова още Георги Първанов.

В мотивите си, разпространени от президентския прессекретариат, президентът отбелязва, че възприетата от закона смесена система, която се основава и на изрично съгласие, и на изрично несъгласие на лицето, изразено от него приживе, и на изрично съгласие на най-близките му роднини, изразено след смъртта му, едва ли ще стимулира даването на съгласие за вземане на органи, тъкани и клетки. Това, от своя страна, ще затрудни практическата дейност по спасяване на здравето или дори живота на много граждани, смята Първанов. Недопустимо е освен това условията и реда за даване и регистриране на съгласието да се определят с наредба на министъра на здравеопазването.

Законът би трябвало да уреди ясно определена система, основана на единни критерии. Той трябва да уреди и ясна поредност на искането на съгласие от роднините, за да се предотвратят спорове при различна воля на различните категории роднини, смята президентът.

Според Първанов несполучливо е уредена и материята относно съгласието за присаждане на органи, тъкани и клетки. Предвидено е съгласието да се дава от реципиента или неговите законни представители. Според чл. 3 и чл. 5, ал. 1 и 3 от Закона за лицата и семейството обаче законни представители имат само малолетните и поставените под пълно запрещение. Непълнолетните и лицата под ограничено запрещение нямат законни представители.

Не намирам за правилно данните в публичния регистър на Изпълнителната агенция за трансплантация да се предоставят за ползване само по реда на Закона за достъп до обществена информация, заявява Първанов. Това са строго лични данни, свързани със здравето и най-частната сфера на лицето, поради което те трябва да се охраняват и от Закона за закрила на личните данни, отбелязва президентът.

Той препоръчва законът да установи конкретни финансови задължения на Националната здравноосигурителна каса вместо предвиждането само на възможност за това на основата на договори с лечебните заведения, които осъществяват дейностите по трансплантация. Като осигурителен орган по задължителното здравно осигуряване на българските граждани тя трябва да има задължения и към осигурените лица, а не само към изпълнителите на медицинска помощ - лечебните заведения, при това в зависимост от волята ѝ да сключи или не договор с тях.

Изненадан съм от позицията на президента, каза за БНР председателят на здравната комисия в парламента доц. Атанас Щерев. Тази позиция ме изненадва, президентът се държи повече като законотворец, отколкото като държавен глава, бе коментарът на Щерев.

След внимателно запознаване с мотивите на президента Георги Първанов за наложеното вето министерството на здравеопазването смята, че в своята цялост законът урежда основно обществените отношения в областта на трансплантацията и трансплантационния процес, заявиха от здравното министерство.

Оспорваните от президента текстове на чл. 17, 19, 20, 21 и 32 засягат преди всичко морално-етични проблеми, свързани със заявяването на информирано съгласие или несъгласие при донорството на органи, както и някои аспекти на финансирането на процеса и правно-технически аспекти, се посочва в становището на ведомството.

Ръководството на Министерството на здравеопазването отбелязва, че е изразило ясно позицията си относно заявяването на информирано съгласие за донорство още с внасянето на законопроекта в Министерски съвет, като прие тезата за заявяване на информирано несъгласие или презумирано съгласие. Тази своя позиция ръководството на министерството защити във всички дебати по законопроекта при неговото приемане в Министерски съвет, при обсъждането и приемането му в Народното събрание, както и във всички дебати в обществото по време и веднага след окончателното приемане на закона, добавят от здравното министерство.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.