Първанов не виждал пречки да се кандидатира за президент

Амбицията му за формиране на центристка инициатива около АБВ започна със среща с депутати от БДЦ

Сн.: БГНЕС

"Според нас има тълкувание на Конституцията, което позволява на човек, който е бил два мандата президент и след това е престоял на резервната скамейка, да се кандидатира отново." Това обяви в сряда лидерът на АБВ Георги Първанов в Народното събрание, като отново намекна, че може да се кандидатира за трети път за президент. Той не отговори директно има ли такива намерения, а преди няколко дни каза, че през двата си мандата като президент вече бил направил всичко и би проявил отново интерес, ако България стане президентска република.

"Нямам намерение да питам Конституционния съд (КС), нямам и право, няма да събираме подписи ние”, заяви той в отговор на въпрос.

Първанов дойде в парламента да се срещне с депутати от парламентарната група на БДЦ. Тя е съставена предимно от хора, близки до енергийния бос Христо Ковачки и известни като най-верни парламентарни съюзници на ГЕРБ, подкрепящи всички важни за партията на Борисов решения, когато последната не успее да си осигури гласове от коалиционните партньори.

Близо два часа продължи срещата, на която участваха представители на "Народен съюз", Движение "Гергьовден", ОБТ, Земеделски съюз "Александър Стамболийски", Българска партия "Либерали" - тоест всички от парламентарната група БДЦ, без самата партия БДЦ.

По думите на Първанов, обсъждани били съвместни политики в областта на "третия път", или иначе казано - на политическия център.

Румен Йончев от "Народния съюз” заяви пред журналисти, че това е била една от серията срещи с групата на АБВ, в която е обсъждано как двете формации могат да работят в парламента по-продуктивно като център.

По думите му, ако има политически център в България, той трябва да е способен да излъчи обща кандидатура за президентските избори. Георги Първанов би бил една от много силните кандидатури, но за момента обсъждаме доста имена, уточни Йончев.

Самият Първанов обаче каза, че конкретни имена за президентските избори не са били обсъждани. Най-добрият вариант е да се съберат партиите център-ляво и заедно да изберем печелившите кандидати, допълни той.

Проведената среща е първата публично известна проява на АБВ след като партията напусна управлението преди две седмици с намерение да глади ляв съюз с БСП след смяната на лидера ѝ.

На въпрос дали търсенето на партньорство с БДЦ няма да отблъсне БСП, Първанов каза:

"Надявам се на активиране на диалога в лявото пространство, но и да се случи, и да не се случи, това общуване тук ще продължи. Надявам се не просто да се увеличават партиите, но и да ставаме все по-силни в парламента и извън него."

От страна на АБВ участва цялото ръководство - Първанов, заместниците му Румен Петков и Ивайло Калфин, както и депутати.

Първанов анонсира, че започват поредица от парламентарни инициативи - общи позиции и законодателни промени. Заедно ще продължат и инициираните от партията му президентски дебати, като следващият ще е на тема външна политика.

На поредица от въпроси за обща президентска кандидатура с БСП, той отговори, че след опита с подкрепените от АБВ кандидат-кметове на БСП миналата година без нищо в замяна, сега е изключено АБВ да подкрепи който и да е кандидат за президент без подписано предварително споразумение.

В последните дни чух от страна на БСП много хапливи реплики, но ние ще отговорим на всяка от тях с любов и с роза, каза още той.

"Най-доброто е това, което правим ние в центъра, център-ляво, център-дясно - събираме се, умуваме, измисляме политиката, намираме личностите и заедно ги отстояваме. Това е работещото, аз съм го правил, така съм печелил избори. Ако някой друг може да измисли друга печеливша формула, моля”, каза още Първанов, който очевидно се изживява като дясноцентристки и лявоценстристки обединител.

Междувременно новият председател на БСП Корнелия Нинова коментира, че с предстоящото вътрешнопартийно допитване трябва да бъде решено дали БСП да се яви сама на президентските избори или заедно с други формации, включително АБВ:"Само БСП сама на президентските избори или търсене на формула и фигура, която да привлече и други, обща лява кандидатура, която да бъде подкрепена и от хора извън БСП."

Нинова изтъкна, че диалог с партия АБВ може да има само на равноправна основа: "Не може по този начин, по който те тръгват, със самочувствието и "с бутонките". Те са водачът вляво и БСП е, както каза един техен представител: "Хайде БСП да се качи на влака, че тръгваме". Така няма да стане. Или ще разговаряме разумно или от позиция на силата и на менторски тон никой оттук нататък няма да говори на БСП", заяви Нинова.

Споделяне

Още по темата

Още от България