Първанов посъветва Дянков да "поохлади страстите"

Първанов посъветва Дянков да "поохлади страстите"
Ден след като БСП запази статуквото и остави начело лидера си Сергей Станишев президентът Георги Първанов заяви, че БСП "трябва ясно да дефинира опозиционната си политика и облик, който да може да я представи в автентична светлина“. В същото време президентът посъветва настоящите министри да "поохладят малко страстите си“, като напомни, че от тях са "чути някои твърде радикални идеи, от които те са се отказали буквално на другия ден“.

В Перник, където бе на посещение, Първанов коментира актуални политически теми, но отказа да даде оценка на правителството на Бойко Борисов. "Вероятно дори на 100-те дни няма да бъда този, който се опитва да дава цялостна оценка“, каза президентът. Той щял да вземе отношение само по "отделни инициативи", като изрази надежда да има повече полезни и работещи инициативи.

Според президента отказът на министрите на ГЕРБ от някои "радикални идеи е добър, тъй като е имало такива, които са били не просто неработещи, но и опасни“.

"Освен това ми се струва, че има един министър, който се опитва да го играе премиер. В действителност мисля, че той трябва да си влезе в нишата, защото тя е доста отговорна, за да може да вземе отношение и да налага модели и механизми за всички други министерства“, коментира още Първанов. Запитан дали визира финансовия министър Симеон Дянков, Първанов се засмя и каза, че "всички се досещат за кого става дума“.

Това не е първият сблъсък между Първанов и Дянков. При представянето на икономическия анализ, направен по поръчка на президента, финансовият министър определи идеята за премахване на плоския данък като "малоумна“. Тогава Първанов го упрекна във "високомерие".

Най-вероятно президентът, изживяващ се в последните осем години като архитект на енергийната политика на страната, е засегнат и от последните изявления на Дянков за ревизия на енергийната политика, която, по думите му, досега е била дело на партийци, свързани с проруски интереси.

"БСП да намери силен ръководен екип“

Бившият лидер на БСП Първанов, чийто втори президентски мандат изтича след две години, посъветва партията си "да намери силен екип, който да може да преодолее положението, в което е изпаднала“ след загубата на парламентарните избори.

Той допълни, че е необходима "промяна в модела на функциониране" на българските политически партии изобщо, защото, ако в началото на прехода е имало сблъсък на идеи, в момента в политиката има "чисто личностен сблъсък, който често се изражда в скандали“.

На 20-ата година от прехода се виждат много от дефектите, заложени от самото начало, каза още президентът, според когото проблемът се корени в начина на структуриране на партиите. "В България има над 300 партии. Това значи, че всеки може да си създаде партия, която да експлоатира за тясноличностни, бизнес и други цели“, коментира Първанов.

Той смята, че са необходими строги правила по отношение на регистрацията и функционирането на партиите.

"Големият проблем в българската политика е дефицитът на идеи“, каза още Първанов.

Оздравяване на съдебната система

Според държавния глава съдебната система "трябва да се оздрави“, но този процес да бъде оставен на самата съдебна власт. Той припомни, че досега са правени много законодателни промени, които често са били на парче и всеки следващ кабинет отново и отначало е започвал промените в съдебната система.

Първанов препоръча, ако има законодателни промени, "да се чуе гласът на самата съдебна власт“.

"Както се вижда и сега, оздравителният процес започна отвътре и не трябва да се налагат модели отвън”, смята той. Посочи, че другите институции по-малко трябва да се месят в работата на съдебната власт, защото "има достатъчно потенциал, за да могат магистратите да се справят сами с проблемите и да реализират докрай реформата, която се очаква не само от Европа, но най-вече от българските граждани“.

Президентът засегна и темата за концепцията за национална сигурност. Той каза, че ще се произнесе по нея, когато има "висока степен на готовност“.

"Аз самият бях заявил, че имам готовност със свой екип в подготовката на такъв проект“, каза Първанов, като подчерта, че не иска да изземва правомощията на изпълнителната власт. Той щял да участва там, където е необходимо да се коригират някои постановки, "защото президентът е върховен главнокомандващ и има отношение към редица от службите“.

"Бих искал на един относително ранен етап да се преодолеят луфтовете и онези неща, които биха създали напрежение между мен и изпълнителната власт, от което напрежение никой няма полза“, каза още Първанов.

В момента междуведомствена група с представители на министерствата на отбраната, на външните и на вътрешните работи подготвя документа, чието приемане бе обявено за приоритетно и от миналото правителство, но така и не се стигна до него.

Президентът Георги Първанов също бе на мнение, че е нужна нова стратегия за сигурност, и дори заяви през януари, че има намерение да вземе инициативата за нейната подготовка. Тогава той каза, че смята да създаде своеобразен център за стратегии и развитие в администрацията на президентството "с оглед на това в относително кратък срок ние да предложим на обществото за дебат една нова стратегия за национална сигурност".

Тогавашният премиер Сергей Станишев реагира веднага и заяви, че вече има проект на стратегия, но работата продължава, за да може да обхване максимален брой експерти и той да е задълбочен като анализ.

Още по темата
Още от България