Първанов призова да се отворят икономическите досиета

Първанов призова да се отворят икономическите досиета

Да се отворят икономическите досиета на прехода, предложи президентът Георги Първанов в интервю за Дарик радия. Той изрази несъгласието си с лидера на ДСБ Иван Костов, че не трябва да се рови повече в миналото, а да се гледа само в бъдещето.

Преди това Костов призова президента да каже ясната си позиция за водената война срещу организираната престъпност у нас и на чия страна застава - на страната на министър-председателя, до министъра на вътрешните работи, до главния прокурор.

"Доживяхме Иван Костов да ме пита дали подкрепям главния прокурор. Това, разбира се, е една интересна еволюция. Никога не съм имал колебания, винаги съм подкрепял действията на вътрешното министерство, дори съм настоявал за по-голяма настойчивост", каза държавният глава.

Той оцени като положителни акциите "Наглите" и "Октопод".

"Ако МВР прилага такива действия спрямо човек, който е охранявал "Кремиковци", аз се питам защо ние няма да бръкнем по-дълбоко и да видим кой хариза "Кремиковци", на каква цена, кой източваше през всичките тези години "Кремиковци". И това е само един епизод от "богатата" история на смяната на собствеността в България. Аз вземам повод от репликите на господин Костов и апелирам ние да извадим икономическите досиета на прехода, да видим кой кой е", каза Първанов.

Според него са важни въпросите кога и кой вербува, зачислява в службите Алексей Петров, кой му помага да се развие от НСС до ДАНС. "Говоря и като министерства, говоря и за отговорността дори, ако щете, на най-високо политическо ниво. Но за мен по-важният въпрос е за срастването на политическата с икономическата власт. И това е моят отговор на репликата на господин Костов", заяви президентът.

Президентът подкрепи идеята България да се включи в общ противоракетен щит под егидата на НАТО. Но уточни, че досега такъв въпрос не е обсъждан официално. Той заяви, че ще съдейства на правителството за постигане на повече стабилност. "Трябва да се отклони тезата за предсрочни избори, особено в условията на криза", - каза Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?