Първанов се готви за сблъсък с Борисов и лидерство в БСП по примера на Дядото

Първанов се готви за сблъсък с Борисов и лидерство в БСП по примера на Дядото

Президентът Георги Първанов се готви за идеен сблъсък с Бойко Борисов, след напускането на поста на държавен глава на 22 януари. Той смята да се завърне в  БСП като неформален лидер по примера на Димитър Благоев – Дядото, давайки да се разбере, че със Станишев трябва "мъдро" да си разпределят ролите. Това става ясно от интервюто на президента за в. "Стандарт" определено от изданието като "прощално".

"Спорили сме по много въпроси и по миналото, и по настоящето, и трябва да кажа, че моят сблъсък, идейният ми сблъсък с господин Борисов предстои. Но винаги съм държал на това да бъде сблъсък по политика", казва Първанов.

"Моята амбиция е България да има по-добър, по-силен, компетентен, отговорен премиер, който наистина ще приляга на изключително тежките задачи, пред които ще бъде изправена от 2013 г. нататък", отговоря Първанов на въпрос "имате ли амбиции към премиерския пост".  Отговорът му започва с уточнението, че "това е една спекулативна особеност на българската политика, която се отразява сякаш и на медиите".

Според Първанов "доста е рано да се коментира бъдещ премиер", защото това "зависи от съотношението на силите – кой ще спечели, каква би била коалицията".

Попитан дали е възможно в бъдеще ситуацията Борисов – президент, Първанов премиер, Първанов отговоря, че "тази хипотеза, която също е много спекулативно натоварена", я е отхвърлил много отдавна. "Някой беше я пренесъл по примера на руските рокади на върха", уточнява той.

Първанов повторя, че ще се върне в БСП. Попитан дали ще става нейн лидер, отговоря, че лидер не означава непременно формален ръководител. "Наскоро се наложи да припомня на едни млади хора,  социалисти, че Димитър Благоев не е бил никога формален лидер. Дядото е бил  признат от всички за лидер на тогавашната БРСДП, без това да изисква да присъства в някакви изборни органи",  заявява Първанов.

Запитан значи ли това, че той ще е лидерът на партията, а Станишев - председателят, Първанов разяснава: "Не, вижте, трябва да разбирате, че БСП ще спечели, ако бъдем мъдри, достатъчно разумни, за да си разпределим ролите. Защото всеки има своята  сила. Единият има своята сила навън в Европа, друг тук. Един в организационната работа, друг - в контактите с неправителствени организации или партии".

Председателят на БСП и бивш премиер Сергей Станишев, който се ползва с доверието на европейската левица, бе избран начело Партията на европейските социалисти в края на миналата година и има възможност тази есен да се кандидатира за пълен четиригодишен мандат.

Първанов атакува Борисов по енергийните проекти

Като отбелязва, че "идейният" му сблъсък с Бойко Борисов че никога не е спирал, Първанов разказва, че двамата имали много помирителни срещи след "тежки скандали". Това се е правело в името на "националния интерес". "Примерно за пред Европейския съюз или за пред Русия в преговорите. И сме го правили без посредничество", казва Първанов по повод написаното на "помирителя" Тошо Тошев, дългогодишен главен редактор на "Труд" и настоящ на "Преса".

По отношение на руските енергийни проекти твърди, че с "президента Путин се преговаря трудно", а за срещите си с него се е готвил по 8 – 10 варианта за развитието на разговора.

"Постигането на договореност по "Южен поток" премина през много перипетии и действително на финалната права ние двамата с него отсякохме за формулата 50:50 за разпределение на тръбата. Не в пиано – бара, както подмята министър- председателят", казва Първанов. Той обяснява, че в пиано – бара са празнували постигнатото споразумение, което "сега самият Борисов реализира".

"Твърдя, че срещу "Големия шлем", който аз предложих и който е може би едно от най-силните решения, които са обсъждани и приемани в българската политика за времето на прехода, от другата страна имаме един голям инат", казва Първанов и отбелязва, че в момента енергийните проекти са в "пълен застой".

В т.нар. "Голям шлем" влизат енергийните проекти за втората атомна централа в Белене, по която се очаква да се вземе решение през март, газопровода "Южен поток" и нефтопровода "Бургас – Александруполис", от който България се отказа окончателно преди Нова година.  

Много трудни са били и преговорите по връщането на руския дълг към България. "Руският дълг беше върнат до стотинка на България, 34 - 35 млн. долара, докато те отидоха в Сирия и върнаха една трета от дълга. Какво стана с другите две трети никой не знае", казва  Първанов.

Нов пакет от антикризисни мерки

Отиващият си президент смята, че е "необходим нов пакет от антикризисни мерки". Той трябва да е актуален и адекватен на момента. Новият пакет трябва да бъде изработен заедно със синдикатите и работодателите, като се включат мерки предложени от тях. В момента диалогът с бизнеса и синдикатите според Първанов е "тежко накърнен".

Новата антикризисна програма Първанов обосновава с необходимостта да се направи нещо за средния и дребния бизнес и социално слабите, които най-силно са пострадали от кризата. Той отбелязва, че правителството на ГЕРБ не е направило нищо за тях.

Според него свиването на европейския пазар, който е основен за България, "ни задължава да обърнем очи на изток, на юг и да потърсим нови пазари за нашата продукция".

Със самочувствие на успял президент

"Имам самочувствието на успял президент, най-малкото защото в тези десет години, поне осем от тях бяха период на икономически подем, но политическа стабилност, на относително активна социална политика, на постигането на големите ни стратегически цели – да сме част от Европейския съюз и НАТО", отговаря Първанов на въпроса как оценява дейността си като държавен глава.

Той определя последните десетина години като "може би от най-успешните периоди в новата история на България" и има "претенцията президентската институция да има своя принос за това".

"Тежката, аргументираната, пълната оценка може да бъде дадена след време, когато се анализира всичко в дълбочина", допълва Първанов.

Той най-много се гордее с решението си да се кандидатира за президент през 2001 г., защото всичко тогава е изглеждало безнадеждно.

"Ярките факти", които Първанов ще запомни, са речта му в парламента против войната в Ирак, срещата му с папа Йоан-Павел Втори, както и срещата с убития вече  либийския диктатор Муамар Кадафи, която е била "много важна за освобождаването" на българските медици.

Препоръката на Първанов към наследника му Росен Плевнелиев е "да играе активна, действена, реална роля в нашата политика, а не просто да допусне да го вкарат в ролята на паркетен държавен глава".

Първанов, който по думите му е имал три срещи с Плевнелиев, го е посъветвал да бъде отворен максимално към експертни структури и да създава обществени съвети.

Заедно с Зорка правят "Академия за лидерство"

Георги Първанов съобщава още, че заедно със съпругата си Зорка, след края на мандата имат идея да реализират общи проекти. Един от тях е "Академията за лидерство, където ще обучаваме млади хора, ще развиваме наука за лидерството", обяснява Първанов. По думите му целта ще е да бъдат въвлечени повече хора във формирането на политиката.

"Един от големите дефекти на политиката в България е, че решенията се формират и се отстояват в много тесен кръг. Така беше и по мое време. Казвам го и сомокритично", казва Първанов.

Той посочва, че не сменя памперсите на внука си Георги, който се роди наскоро и носи неговото име, но му разказва приказки.

Споделяне

Още по темата

Още от България