Първанов се обяви за инициатор на стратегия "България 2020"

Първанов се обяви за инициатор на стратегия "България 2020"
Президентът Георги Първанов обяви във вторник, че под негова инициатива и егида предстои широк обществен дебат по стратегията за национално развитие "България 2020", като част от европейската стратегия "Европа 2020".

В рамките на дебата в сряда ще се проведе ученическа дискусия под надслов "Как виждам България през 2020?" , съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В същото време говорителят на Външно министерство Весела Чернева съобщи, че  в рамките на това, което премиерът описа като българска
позиция по стратегията за развитие на ЕС "Европа 2020", министърът на външните работи Николай Младенов ще инициира обсъждане в правителството с министрите, които имат отношение към нейните цели.

"Идеята на министър Младенов е да се постави дата за отделно обсъждане на стратегията", каза Чернева.

От “Дондуков” 2 обявиха за начало на дебата дискусията с мотото "България – накъде след кризата", която се проведе през януари. Тогава държавният глава се обяви за по-висок бюджетен дефицит, въпреки че страната рискува да изостане с приемането на еврото, което е основна цел на кабинета "Борисов". През септември миналата година Първанов организира друга дискусия за икономическата криза. Тогава доклад, подготвен за държавния глава от учени от БАН, препоръча премахване на плоския данък. Финансовият министър Симеон Дянков нарече идеята “малоумна”, но все пак уважи форума.

Продължаването на инициативата на Първанов, който наскоро направи първото си посещение в Брюксел за последните три години, идва седмица, след като ДПС също поиска спешното приемане на план "България 2020".

Активизацията в София е по повод представения от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу план "Европа 2020”.

От ДПС обаче обявиха, че са готови да изчакат инициирането на подобни дебати върху представен от кабинета конкретен проект.

При обявена "война" между правителството и президента, повод за която стана скандал между Георги Първанов и вицепремиера Симеон Дянков, дори и консенсусни на пръв поглед инициативи като "България 2020" може да станат повод за явни и задкулисни битки между "Дондуков" 1 и 2.

През изтеклите 8 години на президентския пост Първанов стана инициатор и архитект на редица едромащабни стратегии и планове, като безспорен негов приоритет беше да държи кормилото на енергийната сигурност.

През януари миналата година Първанов обяви намерението си да създаде "своеобразен център за стратегии и развитие", чиято първа задача трябваше да бъде изготвянето на нова стратегия за националната сигурност. Тогава държавният глава заяви, че "ако правителството ни изпревари, няма да се сърдим, няма да ревнуваме", отбелязвайки, че решаването на този въпрос не търпи отлагане и затова взема инициативата в свои ръце.

До края на мандата на кабинета "Станишев" такава стратегия не бе приета, а в момента е известно, че стратегията се пише от екип на премиера Бойко Борисов. Не е ясно дали и доколко Първанов е ангажиран с документа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?