Първанов тръгва сред народа

Първанов тръгва сред народа

Президентът Георги Първанов обяви в сряда, че предстои да проведе "десетки, а може би и стотици дискусии в цялата страна" за формирането на българска позиция по европейската стратегия "Европа 2020". Старт на кампанията той даде с ученическа дискусия "Дондуков" 2.

По същото време ГЕРБ обяви в парламента, че стартира процедура за отстраняването на Първанов, тъй като е нарушил конституцията, публикувайки стенограма от разговора си със Симеон Дянков, без последният да е дал съгласие за това.

Президентът нито коментира това решение, нито показа с нещо, че е притеснен. С организираната ученическа дискусия пък бяха осигурени за медиите снимки, на които държавният глава е заобиколен от ученички. После от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че Първанов ще даде пресконференция в петък, на която ще говори за отношенията между институциите.

Заобиколен от поканените деца, Първанов заяви, че до момента не е видял да се работи по стратегия "България 2020" и за това се заема той.

"Досега, ако някой някъде работи, то се прави полуконспиративно. Някой да е видял българска позиция по стратегия 2020? Няма.", заяви Първанов, след като преди ден от Външно министерство обявиха, че започва обсъждането на стратегията на ниво изпълнителна власт.

Първанов, който затвърди намерението си да изземе от правителството дебата по европейската стратегия на България за следващите 10 години, съобщи още, че е разпоредил да бъдат изпратени писма до няколкостотин видни учени, бизнесмени и хора от практиката, които да допълнят стратегическата визия.

"Така че наистина през юли месец, когато се водят заключителните дебати по този въпрос, да кажем, че имаме общонационална визия, а не да кажем, че имаме един документ, който е изработен в лабораторните условия на един кабинет и е приет с административен акт. Това е най-лесното, но не е работещото", посочи Първанов.

Пред учениците от столични училища той припомни и идеята си за изграждането на Академия за млади лидери, защото се е нагледал тези 20 години на хора, "които се учат, когато влязат в парламента и даже в правителството".

Той разясни още, че България е силна с "качеството на човешкия материал, противно на някои други тези, които се чуваха в предишни месеци" и, че никога Европа не е звучала толкова социално, колкото в момента.

Първанов, който наскоро направи първото си посещение в Брюксел за последните три години, коментира още, че "българите имаме голям проблем - продължаваме да се изживяваме като кандидат- член на ЕС, свикнахме от предишните години да ходим в Брюксел да се оплакваме или да се оправдаваме".

"Вече ми е обидно да го правим", каза президентът. Според него българите трябва да имат по-голямо самочувствие, защото в Европа гледат на България като партньор във формирането на европейската политика поне по 4-5 ключови теми като енергетика, Балканите и разширяването, Черноморския регион.

Първанов коментира още, че България трябва да скъси дистанцията с развитите страни членки, "за да не останем и в бъдеще на опашката, където продължаваме да сме заради тежкото наследство от началото на прехода, заради много обективни и субективни причини".

Отбелязвайки, че енергийната тема му е много любима, той посочи, че в Европа се наблюдава завръщане към ядрената енергетика, а пък "вятърните и слънчевите инсталации" му се виждат не много екологични. По думите му ядрената енергия е чиста, а България е решила и въпроса за съхранението на отработеното ядрено гориво. Към момента то се връща в Русия.

"Не знам дали сте виждали добруджанските полета осеяни с тези вятърни системи. Не съм сигурен, че това е най-естетичното. По-важното е, че това е един от пътищата на птиците. Така че ние нарушаваме биологичното равновесие с намесата си по този начин в природата", разясни президентът.

Споделяне

Още по темата

Още от България