Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Властта да хване архара за рогата

79 коментара

Докато конституционалисти, правозащитници и политици умуват дали президентът е виновен за нарушаване на чл. 32 от конституцията, се подминава с мълчание едно престъпление на президента Първанов, което дори самото президентство не отрича.

На 7 ноември 2008 г. по време на официална визита в Узбекистан българският президент отстрелва на територията на резерват див планински овен "архар", който е вписан в Червената книга на защитените видове.

Нито една българска медия не мобилизира средства, за да изпрати екип на място и да препотвърди информацията. Въпреки това, година по-късно тя може да се счита за абсолютно достоверна според журналистическите критерии, защото:

- съобщена е от два независими източника в Узбекистан;

- не е опровергана от президентството като институция;

- препотвърдена е от официален узбекски източник и от международни организации;

Разследването на този конкретен бракониерски набег на президента на територията на чужда държава може да стигне до много по-обосновани и неоспорими аргументи за нарушаване на законите и конституцията, за което Първанов трябва да понесе отговорност.

Журналистите - "Ловни забавления от живково-брежневския период"

Българската публика научи подробностите за лова и неговата подготовка чрез кореспондента на сайта ferghana.ru в Ургенч Сергей Наумов.  Информацията е изключително подробна и прецизна в хронологичен и топографски план. Цитирана е дори фирмата собственик на щраусова ферма, в чийто хотел отседнала свитата на Първанов в навечерието на лова. Ето как информатор на Наумов описва събитието:

"Пристигнаха в селцето Горен Хаят ( Верхний Хаят) рано сутринта, около 5 часа на 7-ми ноември. Вечерта на 6-ти ноември пристигнаха от Самарканд на брега на езертото Айдаркул, където има щраусова ферма и база за отдих принадлежаща на джизакската фирма "Джизак-биоспектр"

Пристигналите са към 100 души: Първанов със свитата му и охрана от спецслужбите, които са организирали лова.

Интернет агенцията Фергана, която разполага с голяма мрежа от локални кореспонденти е важен източник за информация не само за Узбекистан, но и за региона. Тя е цитирана редом с Ройтерс и АФП при кризи като "кървавия петък" в Андижан на 13 май 2005 г. когато атаката на узбекската армия срещу демонстранти, противници на режима, доведе до стотици жертви.

Сергей Наумов не е кой да е сред малкото останали независими журналисти в Узбекистан. Неговите кореспонденции на правозащитни и екологически теми са важен източник за противниците на диктатурата на Каримов на Запад.  

Източници в неправителствения сектор на узбекската емиграция твърдят, че никой не може да каже със сигурност докога Сергей Наумов ще бъде на свобода и в добро здраве.

На какво е способна средноазиатската диктатура на Каримов си пролича наскоро в Париж, където беше прегазен от кола политически активен емигрант от Узбекистан. Нещо да ви напомня това? За щастие човекът оцеля и сега е под закрилата на френските служби.

Втори, независим от първия източник на същата информация е журналистът Сергей Ежков, живеещ в Ташкент, на 700 км от Ургенч. Ежков също не е кой да е в узбекската журналистика. Близък е до правителствените среди и разполага с информация от кулоарите на властта, която публикува в сайта си uzmetronom.ru Цитиран е от BBC и други известни западни медии.

Ежков съобщава на  4 ноември, че президентският ловен арсенал вече е доставен в узбекската столица, а в кулоарите на президенството (узбекското) обсъждат желанието на Първанов да се сдобие с трофей на рядък планински козел.

В типичния си ироничен стил Ежков пише, че според неговите източници "на хазартния българин ще му подсигурят какво да отстреля, дори там да няма нищо живо." Ежков потвърди информацията за лова в интервю дадено по телефона за базирания в Лондон сайт Kafene.net

Президентът - "Следвахме програмата..."

Ето дословно отговорът на прессекретариата на президента, попитан от "Дневник" ходил ли е Първанов на лов по време на визитата си в Узбекистан и убил ли е екземпляр от местната порода козел-архар:

"По време на посещението си в Узбекистан президентът Георги Първанов е следвал предложената от домакините му програма и по време на цялото си посещение е бил придружен от министър-председателя на Узбекистан"

Тоест, от президентството не отричат, че Първанов е убил защитен вид, още повече на територията на резерват, където стрелянето е абсолютно забранено. От витиеватата формулировка може да се заключи, че убийството на защитения вид е било едва ли не акт на държавническа необходимост, за да не бъдат обидени домакините, включили лова като част от програмата.

Международните организации - "Стреляно е в резервата"

Прецизна допълнителна информация за бракониерския лов се появи в бюлетина на международната работна група по дивите кози към "Международния съюз за защита на природата" (IUCN) за месец септември 2009.

Тук за пръв път е цитиран официален узбекски източник. Заместник-директорът на Нуратинския държавен резерват потвърждава, че на 7 ноември 2008 г българският президент е посетил резервата и дава нови подробности. В района на главния планински връх Хаят Баши той причакал два архара подгонени от служители на резервата и застрелял един от тях.

 Къде е трофеят?

След като е очевидно, че има данни за престъпление, редно е да се потърсят и уликите. В случая това е препарираната глава на архара. Един от методите за борба с бракониерството е именно строгата система за регистрация на трофеите при експорт и импорт съгласно нормите на Вашингтонската конвенция за търговия със защитени видове (CITES).

В бюлетина на IUCN се уточнява, че през последните две години узбекските власти не са издавали разрешение за експорт на трофей от защитения вид "архар на Северцов"  Възможно е българският президент да е изнесъл трофея без такова разрешение - пише в текста, който отбелязва също, че България е член на Европейския съюз и като такава е подписала многобройни конвенции за защита на дивата природа, включително и CITES.

Съгласно конвенцията на CITES не само износът, но и вносът на трофей от такъв вид трябва да се регистрира. Но според МОСВ (виж приложения документ), трофей на архар не е регистриран за внос в България в периода 2007-2009 г. Това означава, че убитият от Първанов архар е внесен незаконно през ВИП терминала без да бъде деклариран на митницата и сега рогата му красят някой салон в резиденция Бояна.

Малко е вероятно главата на архара да е останала в Узбекистан.

Пет години затвор и нарушаване на конституцията

Ако за подобно деяние беше обвинен президентът на някоя западна демокрация, медиите щяха да се взривят. Явни и тайни телевизионни екипи щяха да пробват да дебаркират в Ташкент и в Нурати, за да съберат цялата възможна информация за случая. Нищо подобно не направиха българските медии и проблемът им не е във финансирането, защото има пари за шоута на екзотични острови. Проблемът явно е в откровената цензура и самоцензура.

Днес медийният комфорт на президента е чувствително намалял, но все още нито медиите, нито прокуратурата са се захванали с ловните му "грехове". А това трябва да се направи, защото убивайки защитен вид на територията на резерват, той е извършил престъпление по българския Наказателен кодекс:

Чл. 278. Който унищожи, улови, задържи или продаде екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни, включително от видовете по приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие, означени със знак (*) без необходимото за това разрешение, се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от хиляда до пет хиляди лева и с компенсиране на нанесените щети.

Ако вината на Първанов се докаже, той автоматично е нарушил и конституцията, защото според Чл. 58.

(1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.

След като гражданите са длъжни да спазват и изпълняват законите, то когато ги нарушават, те нарушават и чл. 58 от конституцията.

Вярно е, че мъдреците пазители на статуквото може да измъдрят аргумент подобен на този в защита на Румяна Желева. Например като кажат, че престъплението не е извършено в България, а в чужбина и поради това не се отнася към българската конституция. Но тогава остава въпросът с незаконния внос на трофея без да е деклариран на митницата и без да е регистриран по предвидения за това ред. А тези две нарушения са извършени със сигурност на българска земя.

Твърде вероятно е в хода на разследването да изскочат и други екземпляри, за които височайшият стрелец не може да предостави доказателства, че са отстреляни със съответното разрешение и, че са регистрирани съгласно закона.

Време е властта да изтръска рогатите, пернатите и мъхнатите трофеи от колекцията на президента и да провери подробно и документално дали те са законни и кой е плащал за кръвожадните удоволствията на държавния глава. Това е сигурният начин да бъде хванат контрабандния архар за рогата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

79 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. безпартиен
  #81

  Като ще триете писано от ника ми , поне изтрийте това, което някой нахално е написал , ползвайки ника ми.Конкретно към тази статия това съобщение. "сульо Автор: безпартиен Получено на: 11 Март 2010 15:06 Ами то затова халът на държавата е такъв, тя рибата се вмирисва откъм главата." Иначе не без основание ще си помисля, че не сте никак обективно толерантни, всъщност, че сте свръхтолерантни само към спекулиращите с чужди никове. Медиите не би следвало да ползват такива неелегантни методи, от тях ползата е само, че води до загуба на интелигентна читателска аудитория.Лек ден!

 2. Северняк
  #80

  Няма журналистика в България и това е. Никой не се сети да отиде на място в Узбекистан и да изрови истината още когато случаят се разчу. Сега агентурата е замела каквото е могла. А че е ходил там на лов- ходил е. Че е убил забранен за отстрел екземпляр - не се съмнявайте. Имал е МНОГО СЕРИОЗНА ПРИЧИНА: Ходил е там за нещо МНОГО ВАЖНО ЗА НЕГО! Ходил е на скрит от баламите-българи РИТУАЛ ПО СЛУЧАЙ ВЕЛИКИЯ ПРАЗНИК 7 НОЕМВРИ!

 3. скептик
  #79

  щи хване Гоце за чепа! Деянието е извършено в друга държава и с официалното съдийствие на местната власт!Да го хване, ако й стиска, за другите, далеч по-сериозни гадости...

 4. aahasfer
  #78

  по-долните двама ахмака,от свитата на трипероносача гоце ли сте,че го защитавате,да го мушна на жените ви,свине червени!

 5. Чобан
  #77

  отстрелял на този лов нещо си, това е престъпление само в главата на Чобанов и подобните нему. Жалка картинка. Каква конституция на България, когато става дума за Узбекистан и действия по покана и разрешение на местния президент? Чобанов, ти да не спрочел и узбекистанската конституция, ако има такава? какво казва член 58?

 6. Конституциончо
  #76

  Крети,българската конституция има сила само на българска територия.Като редиш някакви букви,мисли малко,галош!

 7. Пръч
  #75

  Властта може да хване Гоце за оная работа.

 8. Чобан
  #74

  това, че ловците са убийци, го кажи на някой обикновен ловец тука, ама гледай да не е с пушката си, за всеки случай. Тогава ще се оттървеш само с някой шамар.

 9. До автора
  #73

  да стреля по козела бе, нещастник. Той е отишъл на лов официално, с разрешението и с благословията на приемащата страна, тъпунгер нещастен. И ако някой е нарушил там местните закони, то това е президентът на приемащата държава, а не Първанов.Капут

 10. Българин
  #72

  Убиец и подлец. Това е другарят президент. Защо е убивал животни? За да се нахрани? Гладен ли е бил?Убивал е за да задоволи кръвожадният си нрав.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.