Първанов: Трябва ни нещо по-модерно за отбелязване на Трети март

Първанов: Трябва ни нещо по-модерно за отбелязване на Трети март

Руско-турската освободителна война е събитието, с което свързваме възраждането на българската държавност, заяви в петък президентът Георги Първанов при учредяването в НДК на Национален комитет за честване на 130-ата годишнина от Освобождението на България и възстановяването на българската държавност.

Погрешно и до ден-днешен да оценяваме значението на Освободителната война от гледна точка на по-сетнешните политически и други пристрастия и от гледна точка на координатната система на привърженици или противници на Русия, смята президентът.

Според него много важно е да се подчертае, че независимо от партийните си пристрастия, българите са се отнасяли към войната като към освободителна. Това е събитието, по повод на което българинът ежегодно демонстрира своето чувство, памет и признателност, каза Първанов.

Инициативният комитет за честване на 130-години от Освобождението на България трябва да има своя програма с национално значение, посочи президентът. “Искрено се надявам да се отърсим от възможната тенденция на казионност в действията си и да пренесем стари инициативи, отърсвайки ги от прахта. Трябва ни нещо ново, нещо по-модерно”, настоя Първанов.

По думите му би било добре годишнината да изиграе ролята на стимул за научната мисъл в България.

Като отбеляза широкия състав на инициативния комитет за отбелязването на годишнината, президентът добави, че няма място за деление по партии. Той препоръча да се постигне солиден международен календар при предстоящото честване както в Русия, така и в други страни, свързани с Освободителната война.

Трябва да използваме годишнината, за да популяризираме България и да представим новия ѝ облик, заяви президентът на учредяването на комитета под негов патронаж.

Той изрази надежда до края на април да бъде обсъдена цялостно националната програма, с която ще бъде отбелязана годишнината. Допълни, че ще участва в работата на инициативния комитет с удоволствие, в това число и със свои идеи.

Споделяне

Още по темата

Още от България