Първи арестуван прокурор

В понеделник вечерта е бил арестуван зам.-шефът на районната прокуратура в Оряхово Димитър Нинов, съобщиха за Mediapool от пресцентъра на Върховна касационна прокуратура (ВКП). Той е разследван за престъпления против правосъдието и корупция. Очакванията са след като изтекат първите 72 часа в следствения арест, да му бъде поискано постоянно задържане.

Разследването се води от Софийска градска прокуратура (СГП) и Национална следствена служба (НСлС). Обвинителният акт ще бъде внесен по чл. 302 от Наказателния кодекс, който определя затвор от 3 до 10 години и глоба до 20 000 лева за доказано корумпирани магистрати.

С последните промени в конституцията магистратите бяха лишени от имунитет и вече няма нужда държавното обвинение да иска от Висшия съдебен съвет (ВСС) разрешение за задържане при подозрения за извършено престъпление.

По информация на БТА в дома на Нинов са намерени множество следствени дела, 22 000 евро и 8 000 лева.

“Задържаният заместник-районен прокурор на Оряхово Димитър Нинов е извършвал престъпления от 1998 година досега”, заяви зам.-градският прокурор на София Роман Василев.

По думите му срещу оряховския обвинител има няколко повдигнати обвинения за престъпление против правосъдието и корупция. От 1998 г. досега Нинов 1998 г. досега е укрил над 30-40 дела от различен характер.

Разследването срещу него е започнала след сигнал на граждани в МВР.

Към момента не е установено Нинов да има покровители. Василев обаче не потвърди, но и не отрече задържаният прокурор да има съучастници.

В последните седмици ВКП и СГП са особено активни в дейността си по разчистване на прокуратури. В понеделник районният прокурор на Варна Диан Долапчиев подаде оставка след като стана ясно, че е забавил голямо количество производства.

Подобни действия се очакват и от окръжния прокурор в града. Преди седмица ВСС уволни дисциплинарно висшите прокурори Цеко Йорданов и Ангел Илиев, известни с близките отношения с Филчев.

Йорданов бе освободен и като член на ВСС. След заседанието главният прокурор Борис Велчев отново размаха пръст към подопечните си, заявявайки, че ще е “безкрайно твърд” към прокурори, които просрочват делата си.

Преди десет дни стартира и досъдебно производство срещу районния прокурор на Кубрат Вячеслав Николов. Наказателно преследване се движи и срещу други седем негови колеги.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?