Първи случаи на ебола в Ню Йорк и Мали

Първи случай на ебола е регистриран в Ню Йорк. Лекар, който наскоро се е завърнал от Западна Африка, е дал положителна проба за вируса.

Медикът е работил в Гвинея за организацията "Лекари без граници". Той се е върнал в САЩ преди повече от седмица. В четвъртък е съобщено, че е приет с треска и стомашно-чревни проблеми в болница в Ню Йорк.

По-късно предварителните тестове са потвърдили, че Спенсър е заразен с ебола.

Здравните власти издирват хората, с които пациентът е имал контакт, за да проверят дали има евентуален риск за някой от тях. По предварителни данни контактите на медика са били малобройни.

Първи случай на ебола потвърдиха и в Мали. Пациентът е 2-годишно момиче, което наскоро е също пристигнало от съседна Гвинея.

Детето е било хоспитализирано в болница в град Каес в западната част на страната. Всички близки, които са имали контакт с детето, са поставени под карантина.

Мали става шестата западноафриканска държава, засегната от разпространението на вируса.

На заседанието на Европейския съвет държавните и правителствените ръководители на ЕС решиха кипъреца Христос Стилианидис, който е комисар за хуманитарната помощ и управлението на кризи в новата ЕК, да бъде и координатор на ЕС в борбата с болестта ебола.

Лидерите на ЕС ще обсъдят и въвеждането на допълнителни мерки за борба с вируса. В срещата на върха участва и българският президент Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?