Първият сирийски космонавт избяга от режима на Асад

Първият сирийски космонавт генерал Мухамед Фарис е избягал в Турция от режима на Башар Асад, предаде в неделя турската Анадолска агенция. Преди да пресече границата, Фарис е бил в щаб-квартирата на Свободната армия на Сирия в Алепо и изразил солидарността си с бойците против режима на президента Асад и заявил, че "сме с вас до края”.

Фарис е военен пилот по професия и извършва полета си в Космоса през юли 1987 г. в състава на съветския кораб "Союз ТМ-3", изпълняващ мисия до станция "Мир”.  След завръщането си Фарис започва да се подгототвя военни пилоти за сирийските ВВС, но с какво се е занимавал в последните години 61-годишният сега космонавт не се знае. Липсва и информация дали досега той е бил ангажиран с гражданската война в Сирия.  

От началото на конфликта в Сирия през март 2011 г. редица високопоставени военни, дипломати, политици  и експерти изоставиха режима на Асад и преминаха на страната на опозицията.  Досега в битките със съпротивата в страната са загинали над 20 хил. души, много от които са мирни граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят