Пътната агенция планира да раздаде 216 млн. лева за 2-3 месеца

Пътната агенция планира да раздаде 216 млн. лева за 2-3 месеца

Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) смята да стартира в края на юни процедури за ремонт на пътни отсечки с обща дължина 302 км и на стойност 216 млн. лева, предвидени по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР). В най-добрия случай до избор на изпълнители може да се стигне в рамките на 2-3 месеца, т.е. преди да се сформира ново правителство. Това стана ясно в петък, когато НАПИ и регионалното министерство, което управлява оперативната програма, подписаха договор, с който агенцията получава 501 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ. Остатъкът от сумата ще бъде договорен през ноември 2009 г.

Мярката по ОПРР за ремонт и модернизация на второ- и третокласни пътни отсечки веднъж вече беше стартирана и дори се сключиха 21 договора. Поръчките бяха спечелени в края на 2007 г. от изпълнители с приоритетни позиции в бранша - фирми на Васил Божков (Холдинг "Пътища"), Николай Михайлов ("Трейс Груп"), съвместна фирма на Божков и братя Галеви и т.н. Заради нарушения на тръжните процедури и заради факта, че договорите бяха сключени от компрометирания шеф на пътната агенция Веселин Георгиев, се взе решение те да се анулират.

Сега предстои да бъдат избрани изпълнители за ремонта на 15 отсечки в цялата страна с обща дължина 302 км. Вече са пуснати предварителни обявления за обществените поръчки с описание на проектите. В момента се одобряват новата методология за оценка на кандидатите в търговете за пътно строителство и нови типови договори, които ще се сключват с изпълнителите.

Наскоро от Българската стопанска камара (БСК) настояха за по строги правила за избор на фирмите за технически надзор и подизпълнителите, но от НАПИ казаха в петък, че вече имало въведени нови правила на работа и други промени не се предвиждат.

От НАПИ съобщиха още, че в понеделник Комитетът за наблюдение на Оперативна програма "Транспорт" ще одобри предложението магистрала "Тракия" да се строи със средства от европейските фондове. Проектът трябва да получи и одобрението на ЕК.

Споделяне

Още от Бизнес