Пътната агенция почва анализ на мостовете за ремонт

Пътната агенция ще започне анализ на пет от набелязаните за ремонт мостове, които са в лошо състояние, за да ги подготви за реконструкция и рехабилитация. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в четвъртък. Ведомството ще получи като дарение най-новия високо-технологичен софтуер за обследване на мостови съоръжения от френската фирма "Фрейсине". С него ще се направи обследването на петте моста и ще се предприемат необходимите мерки за укрепването им. Не се посочва кои ще са тези съоръжения.

АПИ има инвестиционен проект за ремонт на 64 моста у нас в окаяно състояние, за който са необходими 130 млн. лева. Предложението е проектът да бъде финансиран със заем от Световната банка за 60 млн. евро и около 9 млн. евро (15%) българско съфинансиране.

Тези 64 моста са избрани от всички 3600, от които 1600 са в много лошо състояние. Ако финансовото министерство одобри инициативата, следващата година ще се изготви споразумението с банката и ремонтът ще започне още от 2011 г. Избраните съоръжения не са ремонтирани от 30-50 години.

Ако схемата проработи, за 2-3 години те ще бъдат обновени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?