Patria представи най-новата си военна машина на изложението за роботи в Монс

Финландската фирма "Patria" представи най-новата си изцяло дигитализирана модерна машина Patria AMV 8x8 на изложението "Европейско изпитание на сухопътни роботи (ELROB) 2018“, което се проведе в Монс, Белгия.

Компанията има интерес да участва и в българския проект за закупуване на нови бронирани машини за Сухопътните войски. Той ще излезе около 1.2 млрд. лева. Очаква се Министерството на отбраната още през октомври да поиска оферти от потенциалните доставчици.

От "Patria" уточняват, че научно-изследователската и развойна дейност на фирмата се фокусира върху разработката на автономна платформа за военни нужди.

Patria разработи интегрирана електронна система за управление (drive by wire), която позволява автономни функции и дистанционно управление на машината при запазване на стандартната възможност за ръчно управление от механик-водач, който се намира в нея.

С партньора си Diehl Defense Patria създаде автономен вариант на Patria AMV, способен да се движи, без да се управлява ръчно.

Съвременните автономни функции в машините Patria са проектирани и изпълнени така, че могат да бъдат интегрирани към всички съществуващи и вече доставени машини Patria AMV 8x8, без да се прави компромис с конвенционалното ръчно управление на машините.

Това означава, че над 1600 машини Patria AMV могат да станат автономни в бъдеще - без да са включени бъдещите продажби на лидера на пазара на модерни бронирани машини.

Изложението в Монс, особено неговата военна част, показа способностите на съвременните автономни сухопътни машини за движение на открито OFF road, получени в резултат на най-новите достижения на научно-изследователската и развойна дейност. Изпитания се проведоха на базата на различни сценарии, разработени в тясно сътрудничество с военните потребители, като отразяват актуалните изисквания на военните.

В изложението Patria AMV беше използвана в сценария на конвой, където машината се движи автономно след "водещото конвоя" превозно средство.

Автономността е една от основните бъдещи характеристики, които осигуряват по-висока защита на войниците, като тя ще даде възможност за нови сценарии за употреба, ще разшири възможностите за използване на платформите за изпълнение на нови задачи.

Ако България избере Patria, ще има възможността да интегрира и използва в бъдеще дистанционното автономно управление на машините във всичките им варианти, посочват от компанията.

Интерес към доставката на бронирани машини за българските Сухопътни войски имат и други компании, като американската компания Textron Systems, General Dynamics (САЩ), FNSS (Турция), Kraus-MaffeiI Wegman (Германия) и други. Ключов фактор за изхода на проекта ще бъдат изискванията на българската страна - какво задвижване да бъдат машините, нивото им на защита и др.

Едно от основните изисквания на българката страна е машините да могат да се произвеждат в България. При представянето на бойните им машини миналата година от финландската компания, казаха, че са готови да предложат такъв вариант.

Споделяне