Патриарх Неофит с орден "Стара планина" първа степен за "безкористна служба" на българите

Патриарх Неофит с орден "Стара планина" първа степен за "безкористна служба" на българите

Президентът Росен Плевнелиев връчи орден "Стара планина" първа степен на Негово Светейшество патриарх Неофит за изключително големите му заслуги към България.

Държавният глава заяви, че "отличието е скромен израз на огромната ни признателност за дългогодишното безкористно служене на Негово Светейшество на българския народ и знак на благодарност от българската държавност за неговото мъдро ръководство на Българската православна църква".

"В своя забележителен път патриарх Неофит винаги достойно е отстоявал единството на църквата като се води от мисълта за благото на миряните", каза Плевнелиев и допълни, че и до днес в своя духовен път патриархът продължава да печели уважението и любовта на миряните.

Държавният глава посочи, че със своята дейност патриарх Неофит укрепва не само православната вяра, но и традиционно добрите отношения между водещите вероизповедания в България.

По думите му церемонията е и признание за изключителната роля на Българската православна църква за опазването и духовното израстване на българския народ през вековете.

Той припомни, че неведнъж във времена на изпитания църквата изпълнява историческата си мисия на духовна опора и надежда за българите. Днешният свят ни изправя пред не по-малко кризи и изпитания и ни напомня за изключителната нужда от духовни водачи, които с авторитета си да ни помагат в търсенето на доброто и смисъла и да ни посочват правият път, каза президентът.

От името на българския народ държавният глава пожела на патриарх Неофит здраве и воля в името на благото на БПЦ и добруването на българите. Господ да ви дава сили още много много години да ни водите по пътя на духовното израстване, обединението и човешкото развитие на българите, се обърна президентът към Негово Светейшество.

Патриарх Неофит посочи, че в своето патриаршеско служение е воден от разбирането, че "когато Бог ни е възложил такава отговорност, трябва да приемаме своя пост като служение на ближните, да се грижим за благоденствието на тези, които Бог ни е поверил, защото от всекиго комуто много е дадено, много и ще се иска, и комуто много е поверено, от него повече ще се изисква".

По думите на патриарха днес все повече политически лидери разбират определящата роля на вярата за светогледа и ценностната система на хората, за отношението им към техните ангажименти като граждани на страната и изрази разбирането, че грижата за човека е обща грижа на държавата и църквата. Нравствеността, съхраняването на традиционните ценности и семейството, културното ни наследство, мирът, справедливостта и съгласието в обществото са обща грижа на духовната и светската власт, каза патриарх Неофит.

Той посочи, че църквата и държавата могат все по-активно да си взаимодействат в социалната сфера,в образованието и възпитанието на подрастващото поколение, в поддържането на храмовете и манастирите и паметниците на културата.

Патриархът допълни, че колкото по-активно е това взаимодействие, толкова по-здраво ще бъде обществото ни.

Сред присъстващите на церемонията на "Дондуков" 2 бяха председателят на парламента Цецка Цачева, заместник-министърът на културата Бони Петрунова, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, представители на Светия синод.

Споделяне

Още по темата

Още от България