Патриотите готвят експресни законови промени по казуса "ЧЕЗ"

Новите текстове биха могли да влязат в сила до десетина дни

Патриотите готвят експресни законови промени по казуса "ЧЕЗ"

Депутати от "Обединени патриоти" смятат да внесат законови промени, с които да дадат правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да спира сделки, подобни на тази с активите на ЧЕЗ.

"В Закона за енергетиката има съществен пропуск и такъв тип пропуски си проличават при критични ситуации като настоящата в енергетиката, при която случаен инвеститор влиза в подобна мащабна сделка – закупуването на ЧЕЗ", заяви в интервю за БНР народният представител от "Обединени патриоти" и член на комисията по енергетика Искрен Веселинов.

По думите му има подготвени законодателни решения, които са предложени на народните представители от управляващите политически сили. Веселинов очаква проектите за нормативни промени да бъдат обсъдени в началото на идната седмица и "в спешен порядък този пропуск да бъде запълнен".

"Странното е, че в закона има разрешителен режим за разпореждане с имущество, с което се упражнява лицензионна дейност, а на практика с цялата собственост на дружествата, със съществените части от капитала – няма. Всъщност това е поправката, която смятаме да предложим – при над 20% разпоредителни действия с част от капитала на дружеството да се изисква разрешение от КЕВР. Като КЕВР на база на това да гарантира устойчивото снабдяване на крайните потребители, както и националната сигурност, да издава и съответно да не издава разрешение за това придобиване", каза Веселинов.

По думите на депутата КЕВР ще бъде оторизирана при необходимост да получава информация от ДАНС и финансовото разузнаване, а също и от Комисията за защита на конкуренцията.

Целта на спешните действия е промените да влязат в сила преди официалното приключване на настоящата сделка за прехвърляне на собствеността на ЧЕЗ, макар че идеята не е да се спира прехвърлянето.

"Аз мисля, че в началото на другата седмица бихме могли да внесем законопроекта. Тоест реално, ако броим от днес, в рамките на около 10 дни би могъл да влезе в сила заедно с публикуването на този законопроект", каза пред БНР Искрен Веселинов

Идеята на патриотите срещна силна подкрепа от юриста и бивш председател на Сметната палата проф. Валери Димитров, който понастоящем е член на Консултативния съвет по законодателство към Народното събрание. Преди броени дни той първо пред Mediapool разкри необходимостта от спешни промени в Закона за енергетиката.

"Аз съм просто, меко казано, шокиран от това, че Законът за енергетиката не е предвидил форма на контрол, той не е предвидил разрешителен режим, режим на проверяване и разрешаване на придобиване на дялово участие в енергийни дружества и най-вече в енергоразпределителните дружества", каза в неделя пред БНР проф. Димитров.

По думите му в българското законодателство има около 40 закона, които предвиждат лицензионни режими за определени високорискови бизнеси, които са пряко свързани с обществения интерес. Той е категоричен, че енергетиката е сред този вид бизнеси, но такъв тип регулация в момента няма и по думите му Законът за енергетиката може "с пълно основание да спечели конкурс за най-глупав регулативен закон".

Димитров даде пример, че такъв контрол е предвиден в други регулативни закони като Закона за кредитните институции, Кодекса за социално осигуряване и Кодекса за застраховането, където има изключително прецизна и детайлна уредба на придобиването на дялово участие. Според бившия председател на Сметната палата тази уредба може да служи като модел.

Бившият народен представил от НДСВ даде пример с продажбата на дялово участие в банка, при което прехвърлянето на определени прагове на участие – 10%, 20%, 33% и 50% е свързано с разрешителна власт на БНБ, която одобрява всяка такава сделка, след като проучи репутацията, финансовото състояние и свързаностите с офшорни фирми на потенциалния инвеститор и оценява риска от изпиране на пари. Подобно разрешение бе издадено от БНБ наскоро на лихтенщайнско дружество, което придоби Общинска банка.

"Правителството и парламента не са органи с регулативни правомощия – такава е Комисията за енергийно и водно регулиране", коментира проф. Димитров. По думите му именно на нея трябва да ѝ бъде дадена тази власт. Тя трябва да има власт подобна на властта, която има Българската народна банка в областта на банковия бизнес, както и Комисията за финансов надзор в областта на застрахователния, осигурителния бизнес и бизнеса на капиталовия пазар."

Проф. Валери Димитров изрази подкрепа към готвените законодателни промени и потвърди, че те биха могли да се приложат към сделката за активите на ЧЕЗ.

В допълнение, юристът препоръча на депутата Искрен Веселинов при формулирането на новите текстове в закона да се използва понятието от общоевропейското законодателство, възприето и в българското право – "квалифицирано дялово участие", което се свързва с придобиване на акции с праг не от 20, а от 10 и над 10 на сто, доколкото при този праг придобиващият инвеститор може да оказва съществено влияние върху дейността и управлението на дружеството.

Споделяне

Още от Бизнес