Пациенти отново се оплакват от липсващи заради износ лекарства

Пациенти отново се оплакват от липсващи заради износ лекарства

Пациенти с хепатит, диабет и астма отново се оплакват от липсващи на българския пазар лекарства заради паралелния износ на спасителните за тях медикаменти.

”Изключително много сигнали постъпват в пациентските организации за липсата на животоспасяващи лекарства”, каза Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации "Заедно с теб", в петък пред БНР.

”В България цените на лекарствата са по-евтини и има интерес от определени фирми, които изнасят тези лекарства и ги препродават. Годишният оборот на тези фирми е около 300 милиона лева. Ние нямаме нищо против бизнеса, но когато става въпрос за живота и здравето и това е заплаха за нашите пациенти, считаме, че трябва да има политическа воля този въпрос да бъде решен”, каза Георгиева.

Проблемът отдавна стои на дневен ред и от здравното министерство обявиха, че подготвят мерки в тази посока.

Пациентските организации настояват за по-високи цени на лекарствата, които са предмет на паралелен износ, но без да се оскъпяват за болните.


Според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов държавата е безсилна да се справи с проблема.

”Има директива, която насърчава паралелната търговия, защото Европейската комисия смята, че това е от полза за страните - членки, тъй като води до увеличаване на конкуренцията и понижаване на цените на лекарствата”, коментира той.

Костов е на мнение, че е възможно и у нас да се въведе ограничителен списък на лекарствата, които могат да се изнасят по примера на други страни, но страната ни може да стане обект на санкции от ЕК.

”Държавата е поставена в незавидна ситуация да не може да регулира този процес”, каза Костов. Според него не е добро решение цените на лекарствата да се вдигнат, защото това ще натовари бюджета на НЗОК.

Споделяне

Още по темата

Още от България