Павлова обяви, че за нея темата НДК е затворена

Служител на двореца отрича да са манипулирани поръчки

Лиляна Павлова, сн: БГНЕС

За министъра на европредседателството Лиляна Павлова темата НДК е затворена след правителственото решение за прехвърляне на Националния дворец на културата от нейното ведомство към Министерството на културата. Това каза Павлова пред журналисти в парламента след като скандалът с уволнението и възстановяването на поста на директора на НДК Мирослав Боршош се превърна в гротеска с отправени от друг член на ръководството на НДК обвинения, че дружеството е източвано и фалирано.

Думите на назначения само за един ден като шеф на двореца Борислав Велков бяха придружени от публикувани във Фейсбук екранни копия на изпращани му съобщения от телефона на друг служител на НДК с описание на получени инструкции за нагласяне на класациите в търгове за обществени поръчки. Твърденията обаче бяха отречени от Иван Беров, от чийто профил са изпращаните съобщения. Той обяви, че става въпрос за манипулация.

"Всички имаме своята гледна точка, днес на Министерски съвет беше взето решение, с което принципал на НДК вече е Министерството на културата. Оттук нататък тази тема за мен е затворена", каза Павлова.

Така тя даде знак, че не възнамерява да подава оставка от поста си заради различните виждания с Боршош по начините за изразходване на публични средства и заради това, че премиерът Бойко Борисов зае страната на Боршош, макар досега винаги да е демонстрирал доверието си в Павлова.

На въпрос дали приема възстановяването на директора на НДК на поста като наказания, тя посочи, че "в никакъв случай не го приемам като наказание". Тя не вида проблем и в това, че Борисов ѝ отне правото да представлява държавата като собственик на НДК и го прехвърли на министъра на културата Боил Банов

"Право на министър-председателя е да променя решението за това кой да бъде принципал на едно или друго дружество“, коментира тя. "По принцип това решение е правилно, защото най-логичното място на НДК е в Министерството на културата“, заяви Павлова.

След като преди ден тя обясни, че не е съгласна с начина, по който се харчат отпуснатите от бюджета пари за подготовката на сградата на НДК за европредседателството догодина, сега министърът предпочете да не отговаря на въпрос дали има информация за отклоняване на средства за европредседателството.

"Прокуратурата е компетентният орган, тя трябва да каже тази информация“, посочи Павлова. По-рано през деня държавното обвинение съобщи, че е установило, че пари за европредседателството не са изразходвани по предназначение, а с тях е било плащано по стари договори, но още се събирала информация и се чака експертиза, за да се реши дали да се повдига обвинение срещу длъжностно лице от НДК.

"Заповедта за отстраняването на Боршош и протокола са въз основа на одитиращ доклад за обществени поръчки, както и за забавянето на работата“, припомни тя, но отказа да даде подробности за нарушенията, които са я накарали да иска отстраняването на Боршош.

На фона на целия разразил се скандал Мирослав Боршош остава неоткриваем за коментар. Единствено във Фейсбук преди ден той посочи, че е "спокоен и удовлетворен, че българската култура победи" и благодаря на Борисов, че доказал, че това може да се случи.

Председателят на съвета на директорите на НДК Борислав Велков, който засега не е ясно дали остава в ръководството на държавното дружество, преди това публикува възмущението си от управлението на Боршош, което довело 21 млн. лв. загуба на двореца, както и кореспонденция на служителя на НДК Иван Беров чрез мобилното приложение Вайбър за указания как да се класира оферта за ремонта на сградата.

"Разпространената в интернет есемес кореспонденция не е моя. Съобщенията категорично не са написани от мен и не са изпращани от моя телефон. Нямам друго обяснение, освен че става дума за манипулация", гласи позицията на Беров, изпратена от пресцентъра на НДК.

Споделяне

Още по темата

Още от България