Мирослав Боршош – стопанинът на двореца

Мирослав Боршош

Журналист, културтрегер, издател, организатор на арт събития – така е представен Мирослав Боршош при назначаването му за изпълнителен директор на НДК в началото на декември 2014 г. По това време Бойко Борисов е втори мандат премиер.

Близките отношения помежду им обаче са отпреди повече от десетина години. През 2005 г. Боршош, в качеството си на лидер на младежката организация на СДС, е сред членовете на Инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Борисов за кмет на София. Следва шеметната политическа кариера за някогашния охранител на комунистическия лидер Тодор Живков, а след това и на Симеон Сакскобургготски. През 2009 г. Бойко Борисов напуска столичното кметство, за да стане министър-председател, след като партията му ГЕРБ печели изборите.

През това време Боршош разгръща собствен бизнес и през втория премиерски мандат на Борисов вече е начело на НДК. По това време принципал на дружеството е Министерският съвет, а за държавната компания отговаря вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев.

Боршош успява бързо да промени и предназначението, и имиджа на огромните запуснати пространства в НДК. Базарите за дрехи и бельо изчезват и НДК се трансформира в "дом на българското перо". Неуморният директор на двореца обещава също производство на игрални и документални филми, заема се с организирането на арт фестивали, театри и редица културна събития, които видимо съживяват културния живот на София.

Загуба за НДК за 20 милиона

Междувременно загубата на НДК за 2015 г. е 9.2 млн. лв., а през 2016 г. се прибавят още 8.6 млн. лв. За първите пет месеца на тази година загубата е над 3 млн. лв. или общо 20 млн. загуба за НДК под управлението на Боршош.

Когато вижда финансовия отчет за 2015 г., тогавашният принципалът на дружеството Томислав Дончев пише остро писмо на Боршош. Вицепремиерът по еврофондовете иска точна картина на финансовото състояние на НДК. Боршош му отговаря с писмо, в което са изброени десетки неща, които нямат нищо общо с европредседателството, чийто домакин трябва да е НДК. Сред тях са изработването на технически паспорт на сградата и обследване за енергийната ѝ ефективност, които са направени още през 2009 г., проектиране и промяна на зала "Перото" (няма публична информация дали е узаконено от НАГ), трансформацията на амфитеатралната Зала 2 с въртяща се сцена в обикновена театрална зала, декорирана със стари обувки и т.н.

През 2016 г. Мирослав Боршош обещава да преведе НДК в "дигиталната ера" с грандиозен ремонт на двореца. Пуска и филм "Промяната НДК". Първата поръчка за ремонта на НДК, който трябва да го пригоди за европредседателството, е за скромните 12.8 млн. лв. Тя е прекратена поради допуснати нередности, установени от Агенцията по обществените поръчки.

Следва нова поръчка, а прогнозната стойност на ремонта набъбва на 17 млн. лв. Но и те се оказват недостатъчни. Прокуратурата вече обяви, че част от средствата са изразходвани не за европредседателството, а за покриване на режийни разходи – заплати и сметки за токи, вода, консумативи.

Притиснато от сроковете за ремонта на сградата, на 8 юни т.г. правителството отпуска нови 28 млн. лв. за НДК, защото възложителят, т.е. Мирослав Боршош е забравил в обществената поръчка IT системата за сигурност на сградата и международния пресцентър. Така ремонтът на НДК достига 45 млн. лв. - сума близка до първоначално поисканите от Боршош 50 млн. лв. още през 2015 г.

Половин година преди първото българско европредседателство на основната му сцена – НДК цари пълен хаос. Няма издадено строително разрешение за преустройството на двореца. Няма инвеститорски контрол на извършваните дейности. Не се спазва авторското право. Строителят се оплаква, че не му се плаща за свършената работа.

Министърът по европредседателството Лиляна Павлова, която е принципал на дружеството, съобщава на 26 юни вечерта решението си да уволни Боршош от директорския пост и от брода на НДК. Боршош контраатакува във Фейсбук с обвинения за натиск за обществените поръчки от страна на Павлова.

Масирана подкрепа на културни дейци "#ИазСъмНДК"

Следва масирана и енергична подкрепа за Боршош от певци, актьори и културни дейци, които под наслова "#ИазСъмНДК" публикуваха всички заслуги на Боршош – създаване на театри, литературния клуб "Перото", "разчистването на гащите и чалгата от НДК" и пр. други инициативи. В акцията се включват активно и служители на НДК, които получават заплатата си от Боршош.

На 27 юни преди обед следва среща между Бойко Борисов, Лиляна Павлова, министъра на културата Боил Банов и самия Мирослав Боршош. На нея е била обсъдена работата на ръководството на НДК и са били изчистени противоречията относно начина на управление на двореца, стана ясно от съобщението на говорителката на МС Севдалина Арнаудова.

"Изчистването на противоречията" ще намери израз в решение на Министерския съвет на 28 юни, когато по искане на Бойко Борисов НДК ще бъде отнет от Лиляна Павлова и ще бъде прехвърлен на Министерството на културата. Уволненият за един ден Мирослав Боршош ще се върне на бял кон като директор на НДК и член на борда.

"След изключително важна среща, която проведохме днес с премиера Бойко Борисов, съм спокоен и удовлетворен, че българската култура победи и му благодаря, че доказа на всички ни, че това може да се случи. Вярвам, че държава, която се вслушва в гласа на своята интелигенция, има достойно бъдеще. НДК е символ на волята за промяна, на видимите резултати, доказателство за принадлежността ни към споделените европейски ценности. Благодаря на всички за подкрепата! Тя удвоява силите, с които ще продължа да работя в посоката, която познавате!", написа той във Фейсбук.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?