Томислав Дончев и Деница Златева са подминали нередностите в НДК

Министър Банов обеща ремонтът да приключи в срок и увери, че "денонощно" се проверява всичко -"плочка по плочка"

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев, който беше принципал на НДК от 5 август 2015 г. до началото на 2017 г., е знаел за проблемите в дружеството още от самото начало. За този период той не се е наел да търси отговорност от изпълнителния директор на дружеството Мирослав Боршош. Следващият принципал на НДК – вицепремиерът по европредседателството в служебното правителство Деница Златева, е одобрила финансовия отчет на ръководството за 2016 г., с което го е освободила от финансова отговорност. Лиляна Павлова, която пое щафетата от Златева през май т.г., за по-малко от два месеца открива нередности при управлението на милионите бюджетни средства, отпуснати за ремонта на НДК, и уволнява Боршош.

Така изглежда предисторията на скандала с НДК, избухнал в края на юни около директора му Боршош, чието уволнение, връщане на поста и подаване на оставка в рамките на три дни провокира множество въпроси и доведе до формирането на специална комисия по настояване на БСП.

На първото заседание на комисията във вторник бяха изслушани Томислав Дончев, Лиляна Павлова и министърът на културата Боил Банов, който стана принципал на НДК, след като премиерът Бойко Борисов го отне от Павлова.

Павлова уволни Мирослав Боршош на 26 юни заради множеството установени от нея нередности в рамките на 4 проверки, свързани с ремонта на сградата за целите на председателството на България на Съвета на ЕС. Два дни след това по искане на премиера Бойко Борисов правителството отне дружеството НДК от портфолиото на Павлова и го прехвърли към министъра на културата Боил Банов, а Боршош запази поста си като директор. Само ден след това – на 29 юни, Боршош сам подаде оставка, докато текат назначените проверки от различни контролни органи и от прокуратурата. На 30 юни пък Боил Банов назначи нов изпълнителен директор – Ангел Митев, чийто избор също бе представен като временен.

Томислав Дончев търпял нередностите на Боршош година и половина

"Бях принципал на дружеството година и половина", започна изложението си Дончев. Той обясни, че през този период дружеството е генерирало сериозна загуба, например 9.2 млн. лв. за 2015 г., но това не било причина за уволнението на Боршош, защото имало и много други държавни фирми на загуба. "Неведнъж съм имал разговори с изпълнителния директор заради трупаните загуби. Отговаряно ми беше, че 2/3 се дължи на амортизация, а останалото е заради инвестиции в нови пространства", каза Дончев.

Той информира, че четири пъти през 2016 г. е изисквал от ръководството на НДК бизнес план за финансова стабилизация на дружеството, но такъв не му е бил представен.

Единствената финансова инспекция, правена на НДК в неговия мандат, е разкрила дребни нередности, които не са свързани с ремонта на комплекса, стана ясно още от думите му.

"Г-н Дончев, защо не уволнихте незабавно този човек? Кой е този министър, който ще държи година и половина такъв директор, който няма бизнес план и носи по 10 млн. лв. загуба на година", попита Румен Гечев от БСП. Той многократно настояваше защо толкова дълго е търпяно ръководството на Боршош, при положение че е било видно, че той допуска груби нередности.

"За решението да не предложа отстраняване, нося своята отговорност. Няма да давам информация за всички нюанси", отговори на депутатите Томислав Дончев. Той обясни, че "нюансите" са свързани със структурния проблем с НДК – дали целта на дружеството да бъде да печели от наеми или да бъде доставчик на качествена културна продукция, от която понякога се трупат загуби. В своя защита Дончев изтъкна, че има възторжени писма от културни дейци, които изказвали силно одобрение на подкрепата за културата от страна на Мирослав Боршош.

Деница Златева не спряла безобразията

Вицепремиерът в служебното правителство Деница Златева е разрешила увеличението с 50% на стойността на договорите за строително-монтажни работи (СМР) и за озвучителна техника, обяви министърът на културата Боил Банов.

Освен това два дни преди да сдаде поста си тя е освободила от финансова отговорност ръководството на НДК, включително Мирослав Боршош, като е одобрила финансовия отчет на дружеството за 2016 г., посочи още той.

Освен това по времето на Златева са одобрени и 4 млн. лв. други разходи.

Златева е била поканена на заседанието на парламентарната комисия, но отговорила с писмо, че няма да може да присъства, тъй като е в командировка в САЩ, а по-късно и в отпуск, до 25 юли.

Единствено Лиляна Павлова взима крути мерки

За разлика от двамата си предшественици, Лиляна Павлова за по-малко от два месеца (тя е принципал на НДК от 10 май 2017 г. до 26 юни, бел. ред.), решава да предприеме мерки срещу нередностите, извършвани от ръководството на НДК, в резултат на което Борисов ѝ отне контрола върху дружеството.

По инициатива на Павлова са извършени четири проверки на дружеството – от Главния инспекторат към Министерски съвет, от Агенцията за държавна финансова инспекция, от външен одитор и от ДНСК.

Министърката установява, че е налице трайна тенденция на финансови загуби в дружеството. То има неодобрени финансови отчети или отчети, подписани с резерви, за финансовите 2015 г. и 2016 г. За първите пет месеца на 2017 г. компанията е натрупала нова загуба в размер на 3 млн. лв.

Павлова е изискала от Боршош куп документи, които не са ѝ били представени – актуален бизнес план, инвестиционен план, оздравителен план, правила за провеждането на обществени поръчки и др.

Освен това за част от строително-монтажните работи (СМР) не са получени съответните разрешителни, в резултат на което и към момента основният ремонт на сградата е спрян. До 5 май СМР са извършвани без задължителния по закон стоителен надзор.

Проверките са регистрирали и нарушения в процедурите по провеждане на обществените поръчки за ремонта, но договорите са в сила и се изпълняват, посочи още Павлова.

По договора за основен ремонт с краен срок 30 септември 2017 г. е имало регистрирано закъснение с графика в рамките на един месец. Не са правени навреме и всички необходими плащания.

По време на служебното правителство са започнали процедури за анексирането на два от трите договора на НДК, свързани с председателството – за СМР и за доставка на озвучителна техника, като и в двата случая увеличението е с 50%, каза още Павлова.

Министър Банов: Денонощно проверяват всичко -плочка по плочка

Не е вярно, че заради проблемите с НДК събитията от европредседателството ще се преместят в друга сграда, каза още Лиляна Павлова по повод слуховете, че за целта се обмисля "Интер Експо Център".

Министър Боил Банов пък пое твърд ангажимент подготовката да бъде приключена "качествено, в срок и законосъобразно".

По думите му срокът за приключване на ремонта ще бъде спазен, като не уточни дали това е 30 септември или 31 октомври заради забавянето, за което спомена Павлова. Банов каза, че до дни се очаква "Архитектура и градоустройство" към Столична община да издаде необходимите разрешителни, така че основният ремонт на сградата да продължи. Текущият ремонт продължава и той не е бил спиран, каза още министърът. По договора за озвучителната техника няма забавяне, там всичко се изпълнява в срок.

"Строително-монтажните работи досега са изпълнени на 60%", каза още министърът.

По отношение на контрола върху строителството той обясни, че инвеститорският контрол е от един човек, но лично той сложил "борд", който упражнявал много по-строг контрол. "Почти денонощно проверяват всичко – плочка по плочка, квадрат по квадрат", посочи Боил Банов.

Лиляна Павлова: Няма да ни отнемат европредседателството

Фалшива новина са спекулациите, че на България може да ѝ бъде отнето председателството на Съвета на ЕС заради НДК, коментира още Лиляна Павлова.

По думите ѝ макар да е имало незаконосъобразни действия при процедурите договорите, включително с основния изпълнител "Галчев инженеринг", са в сила и са законни.

България е избрала Брюксел-базирано председателство, при което над 1500 заседания ще се проведат в Брюксел, Страсбург и Люксембург, а около 200 срещи – в София, включително 1 среща на високо ниво, 12 неформални съвета на министрите и 30 други срещи на високо ниво.

По отношение на критиките на БСП, че авторът на основния идеен проект за ремонта – арх. Любомир Станиславов, е лишен от пълна проектантска правоспособност на 30 май т. г. от Камарата на архитектите, Павлова каза, че в момента архитектът обжалва решението и дотогава той е правоспособен. Освен това, подобно решение не би имало действие назад във времето и няма да опорочи процедурите, каза още министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?