Боршош се върна в НДК сред скандали дали "спасителят на културата" е източвал държавни пари

Няма отговор защо Борисов е дал картбланш за уволнението преди да го отмени

Мирослав Боршош, Лиляна Павлова и Бойко Борисов. Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Преди да бъде превърнат в сцена на българското европредседателство, НДК стана сцена на брутални политико-лобистки сблъсъци, задвижвани от подмолни интереси. По-малко от два дни след като министърът по европредседателтвото Лиляна Павлова уволни директора на НДК Мирослав Боршош, в сряда правителството го възстанови на поста по искане на премиера Бойко Борисов и отне двореца от Павлова, прехвърляйки го към министъра на културата Боил Банов. Няма обяснение за лупинга на Борисов, който, според източници на Mediapool, още преди десетина дни е дал картбланш на Павлова да махне Боршош.

Залогът в тази кадрова въртележка са над 45 милиона лева бюджетни пари, отпуснати до момента за ремонта на НДК, с тенденция да бъдат дадени още.

Часове преди правителственото заседание, което върна Боршош на бял кон в НДК, членът на директорския съвет Борислав Велков заяви, че НДК е източван по всевъзможни начини, на практика е във фалит, а ръководството на двореца е оказвало натиск от кого да бъдат спечелени обществените поръчки за ремонта. Той публикува и скрийншотове от кореспонденция за манипулиране на конкурсите.

В същото време прокуратурата обяви, че решението дали да повдигне обвинение на ръководството на НДК за нарушения при изразходването на бюджетни пари е на една счетоводна експертиза разстояние.

НДК е катастрофирало дружество

Борислав Велков, който се ползва с доверието на Лиляна Павлова и изкара един ден начело на НДК преди премиерът да реабилитира Боршош, съобщи във Фейсбук, че при влизането си в директорския брод през май т.г. е заварил "тежко фалирало, катастрофирало дружество, без визия, без бизнес план". "Нищо, освен само общи приказки. Бизнес план няма, но ясна цел се оказа, че има - дружеството да бъде източено по всевъзможни начини! Много са!", допълва Велков.

Неговото пространно изложение на практика потвърждава по-дипломатично изложените от Лиляна Павлова мотиви за отстраняването на Боршош, които тя разясни в интервю за Mediapool часове преди Бойко Борисов да я бламира във вторник.

Най-видимата причина за завоя на Борисов е масираната и енергична защита на Боршош от страна на творци и културни дейци в социалните мрежи. Всички те изтъкнаха огромния принос на Боршош за превръщането на НДК в дворец именно на културата.

Информирани източници обаче коментираха неофициално пред Mediapool, действителната причина е друга – сблъсък на интереси за "правилното" усвояване на парите за НДК и в крайна сметка едно лоби е било по-убедително пред Борисов спрямо друго.

Източване на културата чрез "моделите Боршош"

Велков посочва в писмото си, че в България културата се източва, с "моделите "Боршош", които се превръщат в тенденция, при която взимаш от данъкоплатците, продаваш през бившата си билетна компания, разплащаш се щедро с "културата" и усвояваш разликата през най-различни допълнителни услуги и свързани компании".

Велков допълва, че от 2015 г., когато бе назначен Боршош начело на НДК, загубата му е около 21 млн. лв.

"Ок ли сте, уважаеми всички (културни дейци – б.ред.), че докато "той" се вози в безвъзмездно предоставен Лексъс за около 200 000 лева със заплата от 1 300 лв., който паркира пред фалиралото “си” държавно предприятие, вие репетирате или пишете здраво, за да зарадвате всеки един фен? За да го накарате да си купи билет или книга? Днес прочетох някъде, че той бил "играч":))) Играч в КУЛТУРАТА е този, който може да произведе и установи културен продукт. Да направиш "перо" и т.н. дейности, да промотираш или да организираш, е as usual в нашия занаят, но все още не означава, че е продукт. В нашия случай става дума за един “културен Боршошлия”, който освен да реализира минуси с оправданието, че е ИНСТИТУТ - МЕЦЕНАТ, нищо друго няма!", пише още Борислав Велков.

Той дава пример как в продукцията на НДК “Квартет” инвестицията е около 800 000 лева, а възвращаемостта е 90 000 лева през билетната компания на Боршош, а постановката е поставена 2 пъти, или 450 000 лева на вечер.

Натиск за оценка на кандидати в търг

"Ако частен промоутър инвестира и възвръщаемостта е в това съотношение, то той ще се вози в трамвай. А меринджеят се вози в "Лексъс" и казва, че това е "институт"! Освен това го прави в годината, в която има загуба от 8.5 млн. лева!", възмущава ще още Велков.

Борислав Велков твърди, че Мирослав Боршош е оказвал натиск за обществената поръчка за цялостния ремонт на НДК, която в края на миналата година бе спечелена от "Галчев инженеринг" с ооферта за 16.5 млн. лв. без ДДС. Той публикува снимки от разговор във Вайбър (Viber) с Иван Беров от НДК, от който остава ясно, че екипът от НДК, занимавал се с търга, е бил инструктиран какви точки да се дадат на фирмите участници, така че "Галчев инженеринг" да спечели, а "Главболгарстрой" да бъде отстранена.

След тези разкрития на Борислав Велков не е ясно дали той ще остане в борда на НДК или ще изхвърчи оттам по нареждане на новия принципал – министърът на културата.

Разследването на НДК започва при служебни кабинет по сигнал на ДАНС

След "множество действия по разследването" за нарушения с бюджетни средства за НДК, прокуратурата изчаква счетоводна експертиза, за да реши има ли "предпоставки за повдигане на обвинения" срещу ръководството на дружеството. Това съобщи прокуратурата в сряда по повод "множество запитвания от представители на медиите".

Държавното обвинение уточнява, че се е задействало по "сигнална справка", изпратена на 21 февруари т.г. от ДАНС (по време на служебното правителство -бел.ред.) до главния прокурор по повод бюджетни средства, отпуснати за ремонта на НДК във връзка с европредседателството, но използвани за други цели.

Наблюдаващите прокурори от звено "Антикорупция" към Софийска градска прокуратурата са възложили допълнителна проверка на ДАНС за "изясняване на фактическите обстоятелства по случая".

ДАНС докладва резултатите на 17 май, а на 8 юни е "образувано досъдебно производство с предмет чл.254а ал.1 от НК - за разпореждане с бюджетни средства не по предназначението им, в нарушение на нормативни актове".

БСП: Председателството сведено до смяната на едни плочки

Управляващото мнозинство засега се съпротивлява на искането на БСП да се създаде анкетна комисия в парламента "заради основателни съмнения за корупция, изговорени от двете страни в този спор".

"Какво председателство, като го свеждате до това кой в ГЕРБ да открадне едни пари от ремонт и едни плочки? Няма приоритети, няма политики, Председателството беше сведено до смяната на плочките, сега и заради обществените поръчки рискувате бъдещето на България", възмути се Корнелия Нинова и се закани на свой ред да подаде сигнал до главния прокурор.

"Две лобита в ГЕРБ бият ли се кой да вземе обществените поръчки за 50 млн. ремонт в НДК?", запита риторично тя.

"И двамата в спора казват, че председателството е пред провал, очевидно няма да се справите с този проблем, ще трябва да ви помагаме, но времето доказва, че сме били прави, когато се съгласихме Деница Златева да не участва в това", допълни Нинова.

"Патриотите": НС не трябва да се превръща в пожарна команда

Народното събрание да се превръща в пожарна команда и по всеки повод да правим извънредни комисии, независимо дали имаме компетенции, е недобра практика, заяви Искрен Веселинов, зам.-председател на ПГ на "Обединените патриоти", по повод искането на БСП.

По думите му парламентът не би трябвало да е място за дребнотемие и мултиплициране на политически скандали, но, ако БСП имат данни за нарушения, са в правото си да сигнализират отговорните органи.

Веселинов призна, че не е запознат в детайли със случващото се с конгресния център, "но във всеки случай е работа на изпълнителната власт и няма причина тя да бъде дублирана от временна комисия".

Европредседателството, подчерта той, не е дребнотемие и затова говори и фактът, че в НС има специална парламентарна комисия, която отговаря за него и тя се оглавява от БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?