Ако се вдигнат осигуровки, възрастта за работа и стажът,

Пенсиите може да нараснат с 40% до 2028 г., а НОИ да не зависи от бюджета

Снимка: БГНЕС

Пенсиите може да нараснат с 40 процента до 2028 г., а Националният осигурителен институт (НОИ) да стане независим от държавния бюджет, ако се приеме предложеният от социалното министерство модел за пенсионна реформа. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който пред журналисти в петък изчисленията на ведомството за това как ще се отразят на бъдещите пенсии планираното вдигане на възрастта и стажа за пенсиониране, на осигурителната вноска и нарастването на тежестта на всяка осигурителна година.

Калфин обясни, че след промяната мъж, който сега е на 51 години и се осигурява върху 1200 лв. с 27 г. стаж, ще се пенсионира през 2029 г. на 65-годишна възраст. Пенсията му от НОИ ще е от порядъка на 1085 лв., а отделно ще получи пари от втория стълб. Ако си прехвърли парите за втора пенсия в НОИ, ще получава около 1323 лв.

Мъж на 45 г. с 22 г. осигурителен стаж и 1300 лв. заплата сега, ще се пенсионира през 2035 г. с пенсия между 1500 и 1800 лв., е другият пример.

40-годишна жена днес жена, осигуряваща се върху 650 лв. месечна заплата пък ще се пенсионира през 2040 година с 900 лв. пенсия.

Друг даден пример бе как 32-годишна жена, осигурена на 800 лв. днес и 8 години стаж може да разчита, че когато навърши 65 г. и се пенсионира през 2048 г., пенсията ѝ ще бъде 1370 - 1900 лв.

Калфин все пак уточни, че сметките са много условни, защото върху системата влияят различни фактори, включително и политически, но все пак дават представа на всеки какво да очаква, а предвидимостта на пенсиите е от важно значение за всеки.

Само от увеличението на коефициента, по който се оценява годишният принос към осигуряването, от сегашните 1.1 на 1.5 до 2026 г. пенсиите ще станат с 40 на сто по-високи. При повишаването на възрастта за пенсиониране до 65 г. и стажа до 40 години за мъжете и 37 години за жените, както и с увеличението на осигурителната вноска общо с 4.5 на сто през следващите 12 години, експертите изчисляват, че до 2032 г. НОИ няма да се нуждае от бюджетна субсидия за покриване на дефицита, който сега е малко над 2 млрд. лв. или 2.5% от БВП.

Социалният министър призна, че предлаганите промени ще се отразят най-благоприятно на по-младите поколения, но пък ще освободят ресурс на държавата, която чрез други програми да помогне на хората с ниски пенсии.

За възрастните, спрели да работят преди 2000 г. и са сред хорат с най-ниски пенсии, Калфин каза, че в бъдеще трябва да се повиши долното ограничение на минималните пенсии и при възможност в бюджета те би трябвало да се преизчисляват, както стана това през 2008 г. Ако с 10 на сто се увеличи равнището на пенсиите, това ще струва 750 милиона лева годишно, каза вицепремиерът и увери, че въпросът с ниските пенсии стои в днения ред на правителството.

Между 2- и 30 април министърът възнамерява да обсъди идеите си в Националния съвет за тристранно сътрудничество със синдикатите и работодателите, които вече разкритикуваха остро предлаганите промени в пенсионния модел. Междувременно ще се водят разговори и с с представители на всички парламентарни групи. Той вече е разговарял по темата с Патриотичния фронт по тяхна покана. Калфин подчерта, че дискусиите по всеки от 30-те параметъра, за които се предлага промяна, не са приключили.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?