Заради "изядения фискален резерв"

Пенсионери "осъдиха" думите на Борисов, той пак нападна Станишев

Скандалното изказване на лидера на ГЕРБ било "извадено от контекста"

Пенсионери "осъдиха" думите на Борисов, той пак нападна Станишев

Ден, след като бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отбеляза началото на предизборната кампания на партията си със скандалното признание, че не бившите управляващи, а "пенсионерите изядоха фискалния резерв", той бе подложен на масирана критика от обединени съюзи на възрастни хора и политически опоненти.

Вместо евентуално извинение, Борисов оповести чрез партийния си пресцентър свое изказване, от което очаквано излезе, че думите му са били извадени от контекста и превратно разтълкувани от опозицията.

"Както БСП сега обещава, но все пак си слага запетайка, ако стане грешка да спечелят, всичко, което обещават, че ще го направят в края на мандата. Ние вече изядохме дървото така - на последното заседание на Министерски съвет вдигнаха пенсиите, ние ги плащаме четири години. Казват "ГЕРБ изядоха фискалния резерв", не - изядоха го българските пенсионери. 4 млрд. от фискалния резерв заминаха в увеличенията на пенсиите", обяви в петък вечерта бившият премиер.

В събота обаче се оказа, че не е искал изобщо да засегне пенсионерите, а просто да препрати към БСП поредната вина – този път за лошата социална политика на ГЕРБ, за която преди оставката на правителството пък бе обвинен ексфинансовият министър Симеон Дянков.

"Не съм изненадан, редовно по време на избори БСП от страх, че ще загуби използва този доказан метод за манипулация, посочи Борисов. Ще повторя това, което казах вчера и се надявам следващия път, когато Станишев реши да ме коментира, да го направи коректно, четейки от ляво на дясно и от начало до край. От първия ден на своя мандат ГЕРБ започна да изплаща 20 % по-високи пенсии. В период на криза, при ясно изразен спад на приходите, бюджетът на Тройната коалиция формира огромен дефицит.

По време на нашето управление изплатихме с 13 млрд. лева повече социални разходи спрямо мандата на Тройната коалиция. България беше страната с най-ниските дефицити в Европа, с които се финансираха по-големите социални разходи в периода на криза. Правителството на ГЕРБ изплати 9 млрд. лева повече пенсии, което е в пъти повече от спада на фискалния резерв", гласи съобщението, изпратено до медиите от ГЕРБ.

"Изказването на Борисов, че пенсионерите са изяли фискалния резерв е едно от най-циничните на фона на много такива... Г-н Борисов няма как да не си спомня своята фраза от 2009 г. за лошия човешки материал – сега това се повтаря. Нищо старо не са забравили, нищо ново не са научили, вечно някой им е виновен", коментира междувременно пред БГНЕС лидерът на БСП Сергей Станишев.

Въпреки нескопосаното "опровержение" от централата на ГЕРБ, думите на Борисов логично предизвикаха масово възмущение сред пенсионерите, които излязоха в събота с обща декларация по случая.

"Ние осъждаме позицията, че стопяването на резерва се дължи на увеличените при тройната коалиция пенсии, които били изплатени от ГЕРБ. Подобна позиция е не само невярна, но и крайно цинична. По логиката на Борисов българските пенсионери трябваше да останат на нивото на пенсиите от 2008 година, които бяха недостатъчни дори за физическото им оцеляване", се казва в декларация на Обединените пенсионерски съюзи.

Писмото обръща внимание на бившия премиер, че той е "длъжен да обясни къде се стопиха 5 млрд. лева от фискалния резерв при неговото управление и защо сега резервът е на критичното ниво от 3 млрд. лева, без никакъв ръст на БВП".

"При това останалите 3 милиарда са парите от Сребърния фонд и средствата за АЕЦ "Козлодуй", които се смятат за неприкосновен запас. Това означава, че държавата е пред фалит", смятат още пенсионерите.

Те използват случая да разкритикуват и служебния министър-председател Марин Райков за решението му да отхвърли предложения мораториум върху сметките на пенсионерите за ток, парно и вода.

"Така Райков доказа, че е продължител на тази нечовешка социална политика", се обобщава в декларацията с уточнението, че на 18 април предстои национален митинг на пенсионерите на пл. "Александър Невски".

Изказването за "изядения фискален резерв" провокира критични коментари и от страна на лидерите на "Движение България на гражданите" и Единната народна партия – Меглена Кунева и Мария Капон.

"Няма оправдание за агресивността на един политик, който да си позволява да настройва цели групи български граждани едни срещу други в и без това изтормозено и разделено общество без път и посока. Никога не бива да бъдат противопоставяни майки и бащи срещу синове и дъщери", написа Кунева в свое писмо до медиите.

Капон пък призова Борисов да не насажда омраза, за да не пожъне такава: "Очевидно пиар съветниците на Борисов са го посъветвали да хвърли вината за некадърното управление във финансовия сектор на възрастните хора в България, защото те обикновено гласуват за социалистите и не му трябват в момента. От сега да им кажа като лидер на демократична дясна партия: Това са нашите майки и бащи, които мизерстват и не те ви изядоха резерва, а ви отгледаха с грижа и любов, а резерва ви го изсмукаха през схеми приближените ви фирми и монополи."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?