ГЕРБ официално откри кампанията си

Бойко Борисов: Фискалният резерв е изяден от пенсионерите, не от ГЕРБ

Фискалният резерв е изяден не от доскоро управлявалата партия, а от пенсионерите. Това стана ясно от думите на лидера ГЕРБ Бойко Борисов в Пловдив, където формацията официално откри предизборната си кампания в петък вечер.

 

След като обвини пенсионерите за "изядения фискален резерв" сваленият от масови протести срещу бедността и корупцията бивш министър-председател Бойко Борисов в типичния си стил прехвърли отговорността за стопяването на резерва на увеличените от Сергей Станишев пенсии, които правителството на ГЕРБ трябвало да плаща от първия ден на своето управление от лятото на 2009 г.

 

Борисов обвини социалистите в правене на черен PR срещу него. Видно е, че сме по-добри, заяви Борисов, представен от председателя на предизборния щаб Цветан Цветанов с думите: "Когато Борисов излиза, той трябва да чува "Победа", цитира го БГНЕС.

 

Бившият премиер се качи на сцената на Античния театър, от която през 2009 г. също започна кампанията на ГЕРБ, поздрави, огледа приветстващите го членове и симпатизанти и ги попита какво ги е довело тук.

 

"Как ви събраха вас тука – дали някой ви е плащал, дали някой ви е докарвал, защото скъпоплатените ПР-и на Станишев го бяха посъветвали да бъде и той в Арена Армеец", каза Борисов. Очевидно с цел да внуши, че само ГЕРБ е дясната алтернатива, той демонстративно благодари на "на представители на СДС и ДСБ", които по думите му също били дошли на откриването на кампанията му.

 

"Самият Станишев беше четири години кукла на конци, а сега, когато го е страх да мине по София, праща кукли да ни имитира. Това ли е позитивната му кампания на това момче?", каза Борисов по повод вчерашната акция, при която бившите управляващи от ГЕРБ "обикаляха в търсене на… парите на гражданите, но зад лицата на Бойко Борисов, Цецка Цачева, Цветан Цветанов и Симеон Дянков стояха ентусиазирани млади кукловоди".

 

"Колко струва да платиш на четирима актьори, да ги облечеш като маймуни, и да ги изкараш да ни имитират", продължи Борисов с въпросите.

 

Най-важното за едно управление е да има кой да носи политическата отговорност. Ако има проблем с дюни – да бъдат спрени и да бъдат дадени на прокурор. Станишев беше кукла на конци при Доган и пуска кукли да ни имитира, сега иска да е кукловод, а Орешарски да е кукла, каза Бойко Борисов.

 

Подалият оставка премиер не пропусна да коментира и твърденията на Станишев, че ГЕРБ е диктаторска партия. "Станишев е гледал Дискавъри", заключи Борисов, обяснявайки, че по научно-популярния канал "са давали филм за Хитлер". "Затова ме сравнява с Хитлер", заключи Борисов.

 

Бившият премиер заяви, че опонентите му "лъжат безобразно".

 

"Лъжат безобразно - ще вдигнем заплатите и пенсиите. Как ще ги вдигнеш, откъде ще дойдат пари?", каза Борисов. И уточни, че ГЕРБ не може да прави коалиция с БСП, ДПС и "Атака", след като повече от две години правителството му се крепеше на гласовете на Волен Сидеров в парламента.

 

"Ако се случи едно от нещата, които "Атака" предлага, ще изпаднем в тотална изолация от Брюксел", каза Бойко Борисов.

 

Лесно се говори, когато няма да изпълниш нищо, допълни той. Както БСП сега обещава и говори, но казва, че всичко, което обещава, ще го направи в края на мандата. Ние вече изядохме дървото така - вдигнаха пенсиите в края на мандата, ние ги плащаме четири години. В злобата си нямат какво друго да ни кажат; виждате магистралите. Слагат се мантинели, довършват се. Поне три пъти повече сме построили от тях, каза Борисов. Не им е мило за държавата, каза Борисов.

 

Лидерът на ГЕРБ, който само преди седмица обяви, че знае от коя централа са пуснали досието на Станишев, в петък заключи, че соцлидерът сам го е сторил, с цел да очерни Борисов.

 

"На другия ден Моника Йосифова спря всички медии с огромната си власт, която има, и повече не се написа една дума за това досие", каза Борисов.

 

"Оставим ли правителство, което да бъде на национално съгласие, национално спасение, експертно... Моите министри какви са - всички до един са експерти и са граждани. Откъде ще доведат граждани – експерти? Кое е гражданска квота. Политическите партии какво са - те са граждани, които казват - събрали сме се и искаме да управляваме", продължи разсъжденията си Борисв.

 

"Не мога да схвана играта на граждани и неграждани. Целта им е да ни вкарат още веднъж да носим отговорност, те да правят подривните си действия, след това да паднем и те отново да се върнат. Ние сме отговорни хора, но трябва да имаме убедителна победа, за да кажем – да, може да има 100 000 протестиращи, но пък 1.5 милиона са гласували при нас. Затова - пълна мобилизация", заръча бившият премиер, който подаде оставка след улични протести.

 

След приключване на речта си Борисов бързо се изнесе от форума. Той не се спря пред очакващите го журналисти и те не успяха да му зададат нито един въпрос.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?