Предизборното шоу приключва

От магистрали, площади и автографи до "Столипиново е в сърцето и душата ми"

Бременни съпруги, малки дечица, Ямбол – с пристанище, Дупница – квартал на София

Предизборното шоу приключва и едва ли ще липсва на някого. През последния месец гласоподавателите получиха полагаемата им се на всеки четири години доза обещания за по-добър живот, нови работни места, по-високи заплати, социални придобивки, високоскоростни пътища и какво ли още не. На фона на целия този шум и престорено оживление потънаха скандалите за подслушванията и разговорите в дома на бившия премиер, достойни за христоматия по беззаконие и арогантност. Но те очевидно не струват нищо пред старателно подготвените пиарски снимки и разкази, целящи да разтопят сърцата на гласоподавателите – за бременни съпруги и приятелки, фотоси на политици с невръстни дечица и послания за "истинските, здрави български семейства".

Сред обичайните обещания, щедро раздавани на предизборните митинги, гарнирани с изобилна чалга, хора и естрада, имаше и открояващи се бисери, които едва ли могат да се изброят изчерпателно.

Ямбол – с пристанище, Дупница – квартал на София, пенсионерите изяли резерва

Напълно очаквано комичните моменти в кампанията не подминаха нито една партия, първенството безапелационно държи ГЕРБ.

Скандалите около СРС-тата станаха повод лидерът на партията да възкликне, че има "душичка" и "сърчице". Въпросите към граждани "И вие пикаете, нали?", пък избледняха на фона на "обещанията", че след "35-40 дни Ямбол ще има пристанище", а "догодина Дупница ще стане най-хубавият квартал на София".

Доскорошният премиер не пропусна нито една възможност да потърси съчувствието на хората. В последното си телевизионно интервю преди изборите – в петък пред бТВ, той обясни, че каквато и да е ситуацията, той все е онеправдан. "От жертва пак се превръщам в жертва", заключи той.

Борисов обаче разчита на народната любов и подкрепа. "Станишев не може да ми вземе това - 15 години децата ми искат автографи", заяви Бойко Борисов в началото на кампанията. При откриването ѝ в Пловдив, където е водач на листа, лидерът на ГЕРБ направи сериозен гаф, който в други държави и при други условия би го изхвърлил от политиката. "Фискалният резерв не е изяден от ГЕРБ, а от българските пенсионери", обяви Борисов.

И по време на кампанията той не спря да говори за магистрали и за да не изгуби тренинг преряза лентата на няколко новоткриващи се предприятия. Цветанов пък откри новопостроената подпорна стена на реката в село Кесарево, община Стражица. След рязането на лентата се оказа, че съоръжението не е довършено, а бившият силов министър обеща "цяла стена" следващия мандат.

Янев с кампания "от ръка на ръка"

Лидерът на РЗС Яне Янев, който и след разпускането на парламента се придържаше стриктно към ролята си на неофициален говорител на Борисов и Цветанов и даде всичко от себе си да громи онези, които ги компрометират. Мястото на корупцията не е в парламента, а в затвора, обяснява Яне Янев със строг глас пред макетите на двете сгради в предизборния му клип. Заканата звучи все по-двусмислено на фона на телевизионните кадри с Борисов и Цветанов на разпити в прокуратурата.

 

Иначе кампанията на Яне Янев би трябвало да е протекла според плана му: "ние ще се ръкуваме с максимално много българи и ще почукаме на максимално много врати".

Местан е жълт, черен и бял, а Пеевски ще измита ГЕРБ от властта

Медийният магнат и кандидат-депутат от ДПС Делян Пеевски, чиито медии четири години безупречно обслужваха ГЕРБ, бе господар на мълчанието почти през цялата кампания. За да прогърми преди седмица в Крън: "На 12-и измитаме ГЕРБ, ГЕРБ си отиват".

"След 12 май ДПС взима властта, което значи, че вие ще бъдете добре, ще се грижим за вас, ще имате работа. Нали искате да имате работа?", обърна се Пеевски към многохилядния митинг на площада.

"ГЕРБ ви страхуваха 4 години. Страхуваха ли ви ГЕРБ? Отиват си", обеща Пеевски.

Кандидат-депутатът от ДПС Петя Раева обясни колко свиден ѝ е ромският електорат. Столипиново е в сърцето и душата ми, обяви тя в Пловдив.

Лидерът на партията Лютви Местан се опита да представи малко по-сложно послание пред ромската общност в Столипиново. "Аз съм черен и бял, и жълт, защото преди всичко съм човек", заяви Местан, правейки многозначителни паузи и изчаквайки реакция от ромите, които изглежда не схванаха "високия наратив" и едва след като им бе даден знак от нарочен партиен отговорник, започнаха да ръкопляскат.

Станишев с баби и внуци и философия за живота: Който нож вади от нож умира

Кампанията на лидера на БСП Сергей Станишев изобилстваше от негови снимки с дечица от всички краища на България, както и с възрастни другарки, които покровителствено го прегръщат, Демонстрираното човеколюбие, обаче ярко контрастира със споделената от него философия за живота. "Харесва ми принципът, че който нож вади от нож умира. Вижте в какво се превърна държавата ни, в каква полицейщина, а това се връща срещу тези, които правиха това”, заяви в предизборно интервю социалистът.

Друг ярък момент на предизборната кампания на БСП бе самото ѝ откриване в НДК, където посоченият от Станишев за бъдещ премиер Пламен Орешарски видно скучаеше на фона на жарките социалистически слова и обещания за богатство, солидарност и просперитет.

В началото на кампанията Станишев не пропусна да умили избирателите си, съобщавайки, че той и жената, с която съжителства – Моника Йосифова очакват второ дете. Вдъхновени от конкуренцията, ГЕРБ светкавично оповестиха, че водачът на листата им в Хасково и Перник– бившият министър Делян Добрев, очаква трето дете, а Цветанов вече си има такъв брой дъщери.

На ръба на нормалността

Лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева пък си бе харесала няколко реплики, които белязаха цялата ѝ кампания. Управлението на ГЕРБ бившият еврокомисар неуморно описваше като "Титаник на мисълта". В поредица от изяви, тя произнасяше като мантра изречението, че "който вдишва страх, издишва подчинение".

Издържана в интелектуален стил и с амбиция да апелира към интелигентни и нормални избиратели бе кампанията на Меглена Кунева и партията ѝ "България на гражданите". Телевизионният им клип, показващ водещите лица на формацията да сядат в кръг и да призовават "Да на нормалността", обаче се оказа на крачка от пародията, тъй като бе оприличен на сбирка на анонимните алкохолици.

На тези избори ДСБ се открои с добре разработена и атрактивно поднесена интерактивна кампания в социалните мрежи. След като управлението на Иван Костов бе демонизирано в продължение на 12 години, партията се опита да представи реалните му успехи.

"При Костов джойнтът беше левче"

Безспорно най-неочакван и вероятно втрещяващ консервативните привърженици на ДСБ бе плакат на ръба на закона, ланисран от по-младите привърженици на партията: "При Иван Костов джойнтът беше левче". Това послание бе илюстрирано с фотография на самия "мрачен" Командир Иван Костов отпреди години, сниман в потъналата си в зеленина градина по работен гащеризон и усмихнато нарамил стълба.

Но това не бе всичко. Обяснителната графика за удвоените приходи от туризъм по времето на кабинета "Костов" е илюстрирана с млада красавица, полегнала по бански. През различни части на тялото ѝ преминават указателни стрелки, сочещи в милиони долари приходите от международен туризъм при управлението на Костов.

Водачът на листата на ДСБ във Варна Радан Кънев пък прикани обществеността "На бира с Радан". Предизборният павилион-шатра на БСП в Пловдив бе наречен "На кафе с Ламбо".

Разбира се, кампанията не мина и без традиционните чалга и естрадни концерти. ДПС заби пред 10 000 души със Софи Маринова, БСП в Зала 1 на НДК с Лили Иванова, а ГЕРБ не изневери на близкия приятел на Цветанов – Веселин Маринов.

Единственият неочакван момент при музикалното оформление на кампанията бе изборът на доскоро управлявалата партия на представяните като "оперни гиганти" от трио "Уникалните гласове" - Борис Луков, Веселин Вачев и Георги Петров. Преди всяко участие на Борисов и Цветанов изпълняваха емблематичната мелодия от "Кръстника".

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013