Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пенсионната реформа на Калфин мина през социалната комисия

0 коментара
Пенсионната реформа на Калфин мина през социалната комисия

Парламентарната социална комисия одобри в сряда пенсионните промени в Кодекса за социалното осигуряване, предложени от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

Те превдиждат изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените на 65 години, повишаването на осигурителните вноски с два пункта, мерки за индексиране на пенсиите и др.

Промените бяха подкрепени с 10 гласа "за" на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Български демократичен център. Против и въздържал се гласуваха депутатите на БСП, ДПС и Патриотичния фронт.

Депутатите разглеждаха повече от три часа паралелно три законопроекта за социалното осигуряване - на кабинета, на Патриотичния фронт и на БСП. Само този на социалното ведомство обаче мина на първо гласуване.

При запазването на тази подкрепа, пенсионната реформа ще получи подкрепа и в зала, но Реформаторският блок все още има резерви по отношение на увеличаването на осигурителните вноски.

От БСП още миналата седмица обявиха, че не подкрепят реформата на Калфин и предлагат алтернативна. С резерви към промените са и от Патриотичния форнт, които също са против увеличаването на възрастта за пенсиониране и осигурителния стаж. Председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС) заяви, че неговата група гласува въздържал се, тъй като цялата промяна изнасят на гърба си работещите от трета категория труд, които така или иначе се пенсионират най-късно.

Предстои да се правят предложения от депутатите между първото и второто четене на законопроекта.

Пенсионната реформа предвижда осигурителната вноска за фонд "Пенсии" ще расте с по един пункт през 2017 и 2018 година.

Заложено е плавно увеличаване и постепенно изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2037 година на 65-годишна възраст. Мъжете, родени 1964 година, и жените, родени 1972 година, ще бъдат първите набори, които ще излязат в пенсия на 65 години.

Работещите в първа категория ще се пенсионират на 55 години или с десет години по-рано от редовната възраст, която трябва да достигне 65 години, а работещите във втора категория – на 60 години или пет години по-рано от редовната възраст. Според първоначалния вариант заетите в първа категория трябваше да се пенсионират 8 години по-рано, а тези от втора – три години по-рано от редовната възраст.

Връща се опцията при закриване и съкращаване в мина миньорите да се пенсионират на 45 години, като тази възраст също ще расте. До навършване на 55 години обаче те няма да имат право да съчетават пенсия и работна заплата.

За работещите в силовите ведомства ще бъде въведена минимална възраст за пенсиониране 52 години и 10 месеца, която ще расте плавно до 55 години.

Реформата предвижда още възможност за отпускане на намалена пенсия на хората, на които не достигат до 12 месеца възраст, като пенсията се намалява с по 0.4 на сто за всеки месец недостигаща възраст.

Затяга се режимът за пенсиониране и на хората с недостигащ стаж и възраст, които сега придобиват право на пенсия на 65 години с минимум 15 години стаж. За тях възрастта ще бъде увеличена на 67 години, а изискуемият стаж ще нараства с по три месеца годишно до достигането на 18 години през 2027 година.

Предлага се от 1 януари 2017 г. тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване размера на пенсиите да започне да се увеличава до достигането на 1.5 на сто при 1.1 на сто сега. По този начин всяка година пенсиите ще бъдат индексирани минимум с размера на швейцарското правило, а при наличие на пари в бюджета и с повече.

Индивидуалният коефициент при изчисляване на размера на пенсията ще се определя от 1 януари 2019 година като средноаритметично на месечните индивидуални коефициенти. От тази дата ще отпаднат трите години по избор преди 1997 г. при изчисляване на индивидуалния коефициент. За периода от 1 януари 2016 до 31 декември 2018 г. се предлага въвеждане на възможност за избор дали да се включат трите години до 1997 г. при изчисляване размера на пенсията или не.

Предвидена е възможност за свободен избор на хората, родени след 31 декември 1959 година да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или само за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване ДОО. Предлага се принципът на свободен избор да се въведе и за ранното пенсиониране на категорийните работници, като се създава възможност те да изберат дали да се осигуряват само във фондовете на НОИ или да се осигуряват и в професионалните пенсионни фондове.
_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.