Vox Populi 4: Държавата е слаба, защото на народа му е слаб акълът

Vox Populi 4: Държавата е слаба, защото на народа му е слаб акълът

Темата за съдебната реформа продължава отчетливо да доминира обществения дневен ред. За това свидетелстват данните за читателския интерес и активност на сайта Mediapool.bg. Статиите, посветени на съдебната реформа, независимо дали става дума за актуални събития или анализи, са сред най-четените и коментираните. Сред читателските коментари могат да се видят много интересни и верни наблюдения и обобщения: "На българите им липсва смисъла на справедливия живот и те са склонни да не търсят разум и съдържание в собствените си закони. Българите нямат историческата предпоставка да разрешават съдебни казуси по справедлив начин“, е коментирал читател. Това ясно изразява усещането, че съдебната реформа се е превърнала по-скоро в политическо заклинание, отколкото в някаква реална и споделена обществена цел за правила и справедливост в държавата.

Читателите, също така, не се задължават да спазват фалшива политкоректност, включително като оспорват широко наложени в медиите и политическия дискурс тези: "А на мен ми писна от празни приказки. каква е тази пуста съдебна реформа, та от нея да зависи едва ли не дали са почистени тротоарите от снега? Да се разделял ВСС на две квоти. Две квоти, две независима завери. Сега поне се дебнат - съдиите прокурорите и обратно. И като дадат независимост на прокурорите, ще цъфне бизнесът, няма да има корупция, престъпност, бедност и глад. И стига с тази съдебна реформа. Няма производство, няма работни места, няма перспектива за млади специалисти... Това от съдебната реформа ли зависи?

Що се отнася до модната тези дни теза да отпадне мониторинговия механизъм в областта на правосъдието и вътрешните работи, читателското мнение се отличава видимо от доминиращия политически патос: "Експедитивно и справедливо правосъдие трябва да има преди всичко заради българските граждани, а не заради тоя или оня в чижбина! В случая ЕК са прави, но мотивиране само по чужди съвети, води само до отбиване на номера!“. А ако има промяна в Механизма, тя трябва да бъде само в посока реални санкции, смята друг читател: "Мониторингът трябва действително да бъде променен. Няма реформи и борба с корупцията, тогава няма пари от Европа!“.

Друга актуална тема – отменените обществени поръчки, също е сред най-коментираните от читателите на Mediapool.bg. Според едно от мненията, отменянето на обществените поръчки лично от премиера е недопустимо: "Това безумие може да съществува само в държава без съдебна система. Да се съмняваш дали една фирма е във фалит и да преценяваш на око става или не става за обществена поръчка, това е нонсенс. Та нали за всяка поръчка има гаранция, как ще се гарантира, че баш гаранцията няма да отиде в масата на несъстоятелността при фалит?!?“ В отговор, друг читател пише: "Тя цялата ни държава отдавна е фалирала, та за едни фирми да се кахърим. Не е важно дали са фалирали, важно е да са на МНОГО НАШИ МОМЧЕТА. Които си снасят комисионните, естествено, където трябва.“ "Кой печели до сега и обществените поръчки и европейските фондове за стотици милиони?“, риторично пита читател и си отговаря: "Не са ли това фирмите на големите икономически и силови групировки? Кой смаза малкия и средния бизнес и го лиши практически от възможността да печели обществените поръчки?“.

Общественото мнение е скептично по отношение и на останалите реформаторски мерки, показват коментарите. За реформата в МВР, например, читателка припомня: "2010 г. броят на служителите в МВР е бил 55 052. След 4 години, те са над. 54 000. А днес? Докато тази огромна маса от полицаи и служители се пенсионира, колко години ще лежат на бюджета с 20 заплати обезщетение? Каква реформа? Това даже не е прах в очите. Това си е подигравка“. Подобно е отношението и към здравната реформа. Според един от нашите читатели, позицията на “симпатичния и експресивен доктор“ Петър Москов, че "за да постигнеш нещо за държавата и хората, трябва да си във властта“ не издържа на проверката на реалността - "ако си във властта заедно с хора, които не искат да помръднат нищо, какво постигаш?!?“.

Независимо от това какво чуват от политиците, обаче, гражданите очевидно са наясно с основния въпрос: "кое или кой държи хората бедни“. Според един от нашите читатели, "ГЕРБ няма и никога не са повдигали съществени въпроси - нямат желание (и капацитет) за справяне с най-важното: кое или кой държи хората бедни.“ И отказът от реформи, макар да не отговаря на въпроса "кой“, отговаря на въпроса "защо“ хората са бедни. В същото време, в читателските коментари се усеща и голяма доза самокритичност, по отношение на гражданската активност и натиска върху политическата класа за провеждането на реформи. А един от коментарите е обобщил всичко така: “Затова ни е слаба и държавата, защото на народа му е слаб акълът“.
_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
Реформирай това!

Проектът "Реформирай това!“ ще следи провеждането на управленски реформаторски мерки. Имаме амбицията да "реформираме“ и медийния подход към случващото се като сбор от отделни събития, за сметка на самите процеси.

Ако имате позиция, мнение или въпроси, с които да допринесете към темата, може да се свържете с нас тук.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟Реформирай това!“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България (www.ngogrants.bg).

Още от Реформирай това!